2016. június 2., csütörtök

Rózsaborsos eperlekvár

Sajnos, a végét járja az eperszezon. Még vettem 2 kg finom mézédes epret és főztem belőle lekvárt, pontosabban dzsemet rózsaborssal. Bár megfogadtam, hogy idén sárgabarackon kívül semmit nem főzök be, de sajnos nem tudtam ellenállni a kísértésnek. :) Aki esetleg nem ismeri a rózsaborsot: nem rokona a borsnak, a szömörcefélék családjába tartozik. Ezért aki esetleg azt hinné, hogy a lekvár csípős lesz, az kellemesen csalódik, ha megkóstolja. :) A rózsabors íze inkább édeskés. Nincs benne piperin, ami az a vegyület, ami a bors csípősségéért felel. Szóval, érdemes kipróbálni! :)

1/2 kg epret megmostam és lecsumáztam. A nagyobb szemeket félbe vágtam. Rászórtam 15 dkg 3:1 befőzőcukrot és 1 tk mozsárban megtört rózsaborsot. Forrástól számítva 15 percet főztem takarékon, majd sterilizált üvegekbe töltöttem. Ennyi az egész! :)




1 megjegyzés:

  1. Nagyon hasznos info. Én azt hittem, hogy a rózsabors a színes borsból a piros.

    VálaszTörlés