2014. október 25., szombat

Erzsike túrós krémese

Ez a recept, ezekkel a fotókkal szerepelt az előző blogomban. Mivel nem tudok kicsi géppel igazán szép fotókat készíteni, onnan hoztam el őket. :) Múlt héten bemutattam Nektek a Nagyon finom süteményt. Ennek a túrósnak meg leginkább azt a nevet adnám, hogy a világ legfinomabb túrós krémese! :) Idáig, bárki kóstolta, élt-halt érte. Erzsike a zuram titkárnője és egyben jobb keze volt, és ő mindig kényeztette a férjemet valami finomsággal. Egyszer kóstoltam és nem hagytam élni Erzsikét a receptért. Eleinte sokat kínlódtam vele, mert a tésztát nem túl egyszerű nyújtani, sőt mondhatom, szinte lehetetlen. De minden kínlódást megér, higgyétek el nekem! :)A tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1/2 cs sütőpor, 1/2 cs szalalkáli
Ezt összegyúrjuk (én most kicsi lisztet még tettem hozzá, de elég nagyok voltak a tojások). 3 lapot sütünk belőle. Ezzel kínlódtam az elején a legtöbbet. Ma már úgy csinálom, hogy tepsi méretűre vágok egy sütőpapírt és kézi nyújtóval arra nyújtom a tésztát. Nem túl könnyű, de meg lehet tanulni.:) És a második laphoz ugyanezt a papírt használom, mert még melegen lehúzom a tésztáról. A megsült tésztát egy rácson, vagy tálcán hagyom addig, amíg a többi is megsül. A harmadik lapot már nem a papíron szoktam sütni, hanem közvetlenül a tepsiben. Az én tepsim mérete kb. 20x30 cm.
Krém: 25 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 50 dkg tehéntúró, 1 citrom reszelt héja, 2 cs vaníliás cukor.
Ezeket nagyon habosra kikeverjük és megtöltjük a lapokat. A felső lapra nem kenünk belőle. Egy napig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon. Koskákra vágjuk és porcukorral meghintve tálaljuk.

1 megjegyzés: