Egyik szomszédunktól rendkívül illatos, gyönyörű vörös rózsát kaptam, amiből rózsalekvárt készítettem. Nem nagyon tudtam, hogy mire számítsak, milyen lesz. Hát, elmondanám, nagyon finom! :)
Először rózsacukrot készítettem:
Ez nagyon egyszerű, 4 dkg tisztított rózsaszirmot késes aprítóban ledaráltam 30 dkg kristálycukorral.Ez jól megszárítva később is felhasználható süteményekhez, azonban most lekvár készült belőle. Felforraltam 3 dl vizet, ebbe beleöntöttem a rózsacukrot, belecsavartam egy fél citrom levét és belszórtam még 2 dkg rózsaszirmot, majd folytonosan kevergetve főztem nagyjából 10 percig. Ekkor beleszórtam egy csomga 1:1 zselésítőt és még 5 percig forraltam, majd azonnal üvegekbe töltöttem.
A rózsaszirom tisztítás azt jelenti, hogy a szirmokról alul - ahol csatlakozik a virág a szárhoz - lecsíptem a kis fehér részt.
Rablónyársat sütöttem, hozzá uborksa-salsa készült. Mivel a zuram nem igazán húsevő, ő inkább a salsát ette, de azt nagy örömmel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése