2021. október 30., szombat

Omlós-diós rudacskák

 Nagymamám csinált hasonlót. A receptjét elvitte magával. Mivel nem voltam dió-rajongó, különösebben nem is érdekelt. De valahogy a "korral" ez is megváltozott. Míg anno csak a mákosat voltam hajlandó megenni, ma már sookkal inkább a diós a favorit. A fiúknak pedig mindig is az volt. Gabicseknél találtam meg a receptet és hálás is vagyok érte, mert nagyon finom :)


Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 1 csipet só, 20 dkg vaj, 1 tojássárgája, kb. 1,5-2 dl tejföl

A töltelékhez: 25 dkg darált dió, 12 dkg porcukor, 2 kk őrölt fahéj, 1 dl tej


A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és végül fokozatosan annyi tejfölt, hogy egy kellemesen lágy (nem ragacsos!), puha tapintású, könnyen kezelhető tésztát kapjunk összegyúrás után. Majd 6 egyenlő gombócra osztjuk. A töltelékhez darált diót összekeverjük a porcukorral és az őrölt fahéjjal, a tejet felforrósítjuk (nem kell forralni), majd ráöntjük a dióra és jól összekeverjük. (Gondolatban 6 egyenlő részre osztjuk a diós krémet.) Az egyik tésztagombócot kinyújtjuk kb. 2 mm vastag kör alakúra, lekenjük egyenlően diós krémmel, majd 8 cikkre (háromszögre) vágjuk, minden cikket feltekerünk, és kifli alakúra hajlítjuk. A másik 5 tésztagombóccal is ugyanígy járunk el. A kifliket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk (lehet szorosan is egymás mellé, mert nem fognak megnőni) és előmelegített 170 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Világosak maradjanak! Ha a csücskei enyhén kezdenek barnulni, akkor már jó. Nem baj, ha puhának érezzük, hűlés közben megszilárdulnak kicsit. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) Porcukorral meghintve tálaljuk. 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése