Második adventi vasárnap meggyújtott gyertya a reményt jelenti. Emlékszem, kislányként alig vártam az adventi diák miséket, hogy meggyújtsák a soron következő gyertyát, mert valahogy könnyebb volt kivárni a karácsonyt. Most is izgatott vagyok, bár más okból. Ilyenkor azon drukkolok, hogy legyen elég időm mindent elkészíteni... :)
A ma napra Champager trüffel és Diós holdacskák készültek. Békés várakozást Mindenkinek! :)
Hozzávalók: 100 g fehér csokoládé, 20 g vaj, +75 g puha vaj, 75 g porcukor, 75 ml száraz pezsgő, porcukor a hempergetéshez
A csokoládét a 20 g vajjal gőz fölött felolvasztjuk, hagyjuk hűlni. A vajat a porcukorral sima krémmé keverjük, hozzáadjuk a csokoládét és apránként a pezsgőt. A masszát 3 órára hűtőbe tesszük, majd egy zsírpapírral bélelt tálcára egyforma gombóckákat nyomunk, vagy kanalazunk. 12 órára hűtőbe tesszük. Gyors mozdulatokkal gömbökké formáljuk és porcukorba hempergetjük.
A tésztához: 50 dkg liszt, 10 dkg cukor, 4 tojássárgája, 20 dkg olvasztott vaj, csipet só, 2 mkk szódabikarbóna, 2 mkk sütőpor, 1 cs vaníliás cukor, tej annyi, hogy egy kissé sűrű, de folyós tésztát kapjunk
A tetejére: 25 dkg cukor, 28 dkg darált dió, 4 tojásfehérje habja, 3 ek víz
A lekenéshez: pikáns lekvár (nálam málnás ribizli)
A tészta hozzávalóit jól összekeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Én a tetejére is tettem sütőpapírt, nehogy megégjen. 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk. A kemény habbá vert tojásfehérjéhez hozzáadjuk a cukrot és a darált diót. A tésztát lekenjük lekvárral és egyenletesen elsimítjuk rajta a habot. Visszatoljuk a sütőbe, de már felső sütéssel csak és még kb. 20 percig szárítjuk. Ha megsült, hagyjuk kihűlni és egy pogácsaszaggatóval félholdakat vágunk belőle. Porcukorral meghintve tesszük tálra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése