2017. augusztus 27., vasárnap

Szilvás kevert

Imádom ezeket a kevert tésztákat. Pillanatok alatt összedobható és nagyon finom! A szilváért különösebben nem rajongok. De ez a karamellizálódott fahéja cukortól - ami átitatja a tésztát is, valami fenséges! Fűszermánia Gabi rukkolt elő ezzel a recepttel. Gabikám! Újra köszönöm! :) És még mindig van szilvám...

És közreadom Gabi szó szerinti receptjét:
Hozzávalók: (1 pohár = 250 ml) 2 egész tojás, 1 pohár kaukázusi kefír, 1 pohár nádcukor, ½ pohár semleges étolaj (repceolajat használtam), 2 pohár liszt (fele búza finom, fele tönköly finom), ½ sütőpor, 1 csapott mkk só, 1 cs vaníliás cukor, ½ citrom leve, 1 citrom reszelt héja (lime is mehet, ha van kéznél), 50 dkg magozott nagyobb méretű szilva, fahéj + nádcukor összekeverve

A szilvákat kimagoztam, félretettem. Először a tojásokat jól kikevertem a cukrokkal, citromhéjjal, majd hozzáöntöttem a kefírt is és tovább habosítottam. Beleöntöttem az olajat és a citromlét is, majd keverés közben kanalanként a sütőporral és a sóval elkevert liszteket is. Szép fényes homogén, nem túl sűrű masszát kell kapnunk, ami inkább folyékony, mint szilárd (önthető állagú). Egy 20x30 cm-es tepsit kivajaztam és liszteztem. Ebbe simítottam bele a masszát. A tetejére kerültek a félbevágott szilvák a belsejükkel felfelé. Végül a fahéjas cukorral megszórtam a tetejét, különösen a szilvákra tettem bőkezűen belőle. Alsó-felső állásban sütöttem 200ºC-on kb. 10 percig. Ekkor kezdett emelkedni, a hőfokot 180ºC-ra csökkentettem és még 40 percet adtam neki. Tűpróbával ellenőriztem és így alakult ki a végső idő. A vége felé érdemes 5-5 perccel növelni a sütési időt és mindig ellenőrizni. Amikor kivettem, a szilvákban még folyékony állapotban volt némi fahéjas olvadt cukor, ezért húsvillával megszurkáltam őket, hogy a zamatos nedű a tésztába folyhasson.


7 megjegyzés:

  1. Akarnám szeretni de nem értem a fénykép miért ilyen összevagdosott kaleidoszkóp. Ha nem sikerült úgy ahogy szeretnéd vagy ne rakd fel, vagy vállald.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Kedves" Éva Toth!

      Nem pontosan értem, mit értesz az összevagdosott kaleidoszkóp alatt. Nem vágom a képeimet, telefonnal fotózom. Ha nem tetszik, sajnálom, de nyugodtan lépj tovább! Én megtanultam: ha nem tudsz JÓT mondani valakinek, akkor ne mondj semmit! Legyen szép napod!
      Eddig minden képemet vállaltam, bármit is jelentsen ez! Nyugodj meg, attól megnyugszol!

      Törlés
  2. Nagyon jol nez ki, biztos finom is. Kiprobalom. Koszi a receptet

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom! Most sütöm 3-szor!

    VálaszTörlés
  4. Ha nincs nádcukrom, akkor a répa cukor is jóÓÓÓÓÓÓ

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta! Megfogom sütni és írok, hogy ízlett! Köszönöm a receptet! Erika.

    VálaszTörlés