2017. augusztus 20., vasárnap

Krémes-szilvás pite

Ha már van szilvám... És sajnos a muslicák is nagyon szeretik. Így most gyorsan megsütöttem ezt a süteményt. Nem vagyok biztos benne, de talán az eredetije a NoSalty oldaláról származik.

A recept, ahogy nálam el van mentve:

Tészta: 30 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 3 ek cukor, 1 cs sütőpor, 2 db tojássárgája, 1 ek tejföl, 1 csipet só
Krém: 3 db tojássárgája, 5 db tojásfehérje, 1 cs vaníliás pudingpor (főzős), 1.5 dl tejföl (egy kis doboz),4 ek cukor, 1 kg szilva, fahéj ízlés szerint, 5 ek búzadara
A lisztet, a cukorral, sütőporral, sóval elkeverjük, ezután a vajat elmorzsoljuk benne.

Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt, összegyúrjuk. (Ha nem áll össze, tehetünk még egy kis tejfölt bele.) Tepsi nagyságnál picit nagyobbra nyújtjuk, körülbelül fél cm vastagra, beleterítjük a tepsibe úgy, hogy pereme legyen. Ha szakad, nem baj, kézzel belelapogatjuk. Meghintjük 2 ek búzadarával (vékonyan, csak annyi kell, hogy a szilva levét felszívja), kirakjuk a kimagozott, félbevágott szilvával (vágott felével felfelé), bőven meghintjük fahéjjal, rászórjuk a maradék 3 ek búzadarát. (A krémbe nem kell dara.) Krém: A tojásfehérjét, cukorral kemény habbá verjük. Egy külön edényben a tojássárgáját, a pudingporral kikeverjük, és hozzákeverjük a tejfölt. Végül a fehérjehabot óvatosan a sárgájához keverjük. A masszát ráöntjük a szilvára, elsimítjuk. 170-180 C-ra előmelegített sütőben, 30-35 percig sütjük. (Sütőtől függően, ha nagyon pirul a teteje, sütőpapírral takarjuk le.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése