2017. augusztus 20., vasárnap

Szilva, szilva, SZILVA

Alapvetően nem vagyok oda a szilváért, de a férjem nagyon szereti. Van egy nem túl nagy szilvafánk a tanyán, amelyik nem szokott sok gyümölcsöt hozni. Idén megkergült, mert tele volt az egész kis fa! :) A szél szépen le is verte a gyümölcsöket, nekem csak annyi dolgom maradt, hogy összeszedjem őket. Egészséges, szép, hibátlan gyümölcs!


És persze nagy része lekvárként várja a dunsztban a kihűlést, valamint készült belőle szilvásgombóc. Nagy mumusnak számított nálam a szilvásgombóc elkészítése, mert sosem sikerült. Azt Gabi meggyőzött, hogy az ő receptje biztos siker lesz! :) És köszönöm a receptet neki, valóban tökéletes! :)

 Hozzávalók: 1 kg „lisztes” fajta burgonya, 1 kg apró szemű szilva – a Besztercei a legjobb, 30-35 dkg finomliszt a burgonya víztartalmától függően, 1 kk só, 10 dkg sertészsír - szobahőmérsékletű legyen, 1 nagy marék búzadara, kristálycukor, fahéj,
3-4 dkg vaj, 2 bögre zsemlemorzsa
A burgonyát sós vízben, héjában megfőztem, majd azon melegében hámoztam és áttörtem. A héjában főzés előnye, hogy sokkal több íz marad benne és nem kap plusz nedvességet. Ha nagyon vizesnek, „fröcskölősnek” találjuk még így is, akkor lapos tányéron a mikróban pár perc alatt kiszáríthatjuk. Az áttört burgonyának nem összetapadónak, pergősnek kell lennie. A szilvákat hosszában félig bevágtam, a magjukat kivettem. A vajban kb. 2 bögrényi morzsát megpirítottam és félretettem.
Az áttört burgonyát teljesen kihűtöttem, majd munkalapra borítottam és beledolgoztam a zsírt, valamint a sóval és búzadarával összekevert lisztet. A tésztának puhának kell lennie, de formázhatónak. Próbaképp diónyit vegyünk kézbe és próbáljuk 3-4 mm-esre ellapogatni. Ha nem szakad, akkor jó az állaga. Kristálycukrot kevertem össze őrölt fahéjjal és a szilvák mindegyikébe 1 - 1 csapott mkk-nyit tettem. Ezután összecsuktam őket, mint egy kagylót és vártak a sorukra. Ezt a műveletet a lehető legkésőbb hajtsuk végre, mert a cukor olvadni kezd a szilvában és levet ereszt megnehezítve a gombócba csomagolás folyamatát. A tésztából 5-6 cm vastagságú hengert formáztam és ebből vágtam késsel szeleteket egyesével. Ezeket ellapogattam és csomagoltam is bele a cukros szilvákat. Kb. dió nagyságú tészta mennyiség kellett gombóconként, de a szilvák mérete a döntő. Azok sem tökéletesen egyformák. Ha kicsire sikerül és nem éri körbe, egyszerűen csippentünk még a tésztából és befoltozzuk a lyukat. Ebből a mennyiségből 30 darab gombóc lett. Sós, lobogó vízbe tettem kisebb adagonként őket, háromszorra főztem ki a teljes mennyiséget. 3-4 perc után a gombócok feljönnek a víz tetejére, ekkor már ki lehet szedni őket. A vízből egyből a morzsába tettem őket, megforgattam majd mentek egy nagy tepsibe. A tányéron fahéjas kristálycukorral, illetve egy kevés porcukorral koronázhatjuk meg a művünket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése