Nem nagyon van időm most konyházni. A tanyát újítjuk fel, egészen pontosan a ráncfelvarrás jobb kifejezés lenne, de bárhogyan is, ez rengeteg munkával jár. Tegnap le kellett mennem teljesen üresre pakolni azt az egyetlen szobát, ahova bepakoltuk a ház többi részében lévő dolgok nagy részét. Szerencsére jött segítség Feri személyében, aki már nagyon sok mindenben segített nekem ott.
Szóval, nagyon elfáradtam, így tegnap a Kentucky-ban "főztem".
Ma viszont nagyon finom marhahúslevest főztem lábszárból. Utána Dzsudit barátnőm által bemutatott Perzse csirkepörkölt készült és mivel süteményt már rég nem sütöttem és még mák is volt a hűtőben, ez a
Nagyon régi mákos kocka készült. Ezt el lehet dióból is készíteni.
A tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 17 dkg vaj, 1/2 cs sütőpor, 2 tojássárgája, tejföl, tejszín, vagy tej
A töltelékhez: 25 dkg darált mák (vagy dió), 10 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1/2 cs sütőpor, 10 dkg olvasztott vaj, 1 citrom reszelt héja, 1 kk vanília kivonat, 2 dl tej, 2 tojás felvert habja
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a sütőport, a cukrot és a tojássárgájákat. Összegyúrjuk annyi tejjel/tejföllel/tejszínnel, hogy jól formázható legyen. Érdemes hűtőbe tenni 1 órára, hogy nyújtáskor ne szakadjon.
A töltelékhez a mákot, a lisztet, a cukrot, a sütőport és a citromhéjat elkeverjük. Hozzáadjuk a vaníliát és az olvasztott vajat, valamint a tejet. A végén óbvatosan beleforgatjuk a tojások felvert habját. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe simítjuk a tészta feléből nyújtott lapot, rásimítjuk a tölteléket, majd befedjük a másik fél tésztából nyújtott lappal. 180 fokos sütőbe toljuk 15 percre, majd mérsékeljük a hőfokot és még 15-20 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a töltelék átsült-e. Kihűlés után lehet kockákra vágni és porcukorral meghinteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése