2022. október 9., vasárnap

Fincsi ebéd: Waldorf saláta, Szatmári tepsis hú, Almás krémes

 Az hiszem mostanában nem posztoltam. Kicsit megfordult velem a világ az utóbbi 1 hónapban, így a konyhában is kevesebb időt tölthettem.

Ma itthon ebédel a fiókám. 

Előétel volt ma leves helyett. Waldorf saláta körtével és kéksajt mártással:


Az öntethez: 50 g kéksajt, 2 ek majonéz, 2 ek olívaolaj (az enyém citromos), 50 g görög joghurt (de tejföllel is tökéletes), só, bors, citromlé, 1 ek almaecet (én ezt kihagytam, helyette fél citrom levét facsartam bele
A salátához: 1 római saláta, 250 g érett körte, 2-3 db szárzeller
A dió-krokanthoz: 50 g dió, 20 g kristálycukor, 1 tk sütsölt fűszerpaprika, 1 tk őrölt kömény, csipet só


Az öntetet és a krokant-t már tegnap este megcsináltam.

A kéksajtot, a majonézt, az olívaolajat, joghurtot, sót és borsot a citromlével botmixerrel krémesre kevertem. Pici vízzel hígítottam, hogy önteni lehessen.

A diót száraz serpenyőben megpirítottam, majd hagytam kihűlni sütőpapíra borítva. A kitörölt serpenyőbe szórta a cukrot és karamellt készítettem belőle óvatosan, hogy ne égjen meg. lehúztam a tűzről, beleforgattam a fűszereket és a dióta, majd az egészet a sütőpapíron elterítettem. Hagytam megdermedni, majd durvára törtem egy klopfolóval.

A salátát összetépkedtem, egy-két levet hagytam egészben a tálaláshoz. A zellert ferdén csíkokra, a hámozott, kimagozott körtét kockákra vágtam és összeforgattam a salátával. A tálalótányérbe tettem az egész salátaleveket és elosztottam a körtés salátát. Meglocsoltam az öntettel és dúsan megszórtam a fűszeres dióval.


Szatmári tepsis hús


Hozzávalók: 6-8 szem nagyobb krumplit, 6 szelet sertéskaraj, só, bors, 6 szelet füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsompaprika, 2 paradicsom, 1 cs petrezselyem, 4-5 púpos ek tejföl, 1 púpos ek liszt, pirospaprika 
A krumplit sós vízben puhára főztem, kihűlés után megtisztítottam és felkarikáztam.
Az apróa kockázott szalonnát kisütöttem, kiszedtem a zsírból. A zsír felét abba a tálba öntöttem, amibe később rétegeztem az ételt. A visszamaradt zsíron pirosra sütöttem a kiklopfolt, sózott, borsozott, lisztbe mártott húsokat, majd ezután az egyik apróra vágott hagymát dinszteltem meg. Megszórtam paprikával és rögtön felöntöttem 4 dl vízzel (én ebbe morzsoltam 1 leveskockát is). Jól kiforraltam. A tejfölt a liszttel és kevés vízzel simára kevertem, beleöntöttem a hagymás lébe, összeforraltam.
A paprikákat, paradicsomotfelkockáztam, összeforgattam az apróra vágott másik hagymávan, a petrezselyemmel és fele szalonnapörccel. Sóztam, borsoztam. A krumpli felét a sütőedénybesimítottam, tetejére fektettem a kisült húsokat, majd mindegyikre raktam a zöldségből. Befedtem a maradék krumplival és leöntöttem a hagymás szósszal. Lefedve 200 °C-os sütőbe toltam és jól összesütöttem. Tálaláskor tejfölt lehet tenni minden adag tetejére, elosztottam rajta a maradék szalonnát és megszórtam petrezselyemml.


Ebéd után almás krémes volt, ha kéritek a receptjét, szívesen beírom! 💓



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése