2016. május 15., vasárnap

Karamell öntetes epres pohárkrém

Szeretem a pohárkrémeket. Azon túl, hogy egyszerű elkészíteni, rengeteg variációs lehetőséggel bír és szerintem látványos is :)


Hozzávalók 4-6 pohárhoz (attól függően, ki mekkora poharat használ…): 3 dl habtejszín, 12 dkg mascarpone (fél doboz), 4 ek cukor, kb. 30 dkg aprított eper, zabkeksz, kb 20 dkg, karamellöntet
Karamell: 12 dkg cukor, 2 dl habtejszín
Először a karamellt készítjük elé, hogy ne legyen forró, amikor a habra kerül. Olvasszuk fel a cukrot egy száraz edényben, kissé karamellizáljuk, de ne sötétre, mert akkor nagyon sötét lesz a kész öntet is. Adjuk hozzá lassan, eleinte tényleg szinte cseppenként a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett, így elkerülhetjük, hogy darabosra álljon össze a cukor. Amikor már érezzük, hogy ha kicsit többet öntünk, akkor is folyékony marad, nem szilárdul, nos, ekkor öntsük hozzá a maradék tejszínt. Forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik: ha csíkot húzunk az edény aljára a fakanállal, nem zárul össze a karamell azonnal. Zárjuk el alatta a lángot, kész. Jöhet a krém. A tejszínt a mascarponéval és a cukorral habbá verjük. Nem kell keményre, pohárkrémnél az a jobb, ha kissé lágy, de már épp nem folyós. Belekeverjük az eper felét, hogy megszínezze kissé a krémünket. A poharak aljába zabkekszet tördelünk, nyomunk rá a krémből, jöhet egy kis eper, megint krém, eper és karamellöntet. Én még a tetejére szórtam kevés mandula lapocskát is. :)

Ötlet INNEN,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése