2014. augusztus 25., hétfő

Marcipános-ricottás pite kurkumával bolondítva

Jó dolog az internet. De tényleg! Főként az olyan mániákusoknak, mint én. Naponta találok újabb és újabb, izgalmasabbnál izgalmasabb recepteket, amiket azonnal meg kell csinálnom.Vannak számomra kedves blogok és bloggerinák, most újra kiemelném Habliliomot, akinek mindig tökéletesek a receptjei. Ő is előszeretettel használja a marcipánt, ami nálam már alapból nyerő! :) Amikor megtaláltam ezt a receptet, tudtam, hogy imádni fogom, ráadásul külön kihívás volt, hogy az omlós pitetésztába még kurkuma is került. Szerintem próbáljátok ki! :)
És itt van a recept minden változtatás nélkül, mert persze ez is úgy tökéletes, ahogy van! :)


Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű, kerek piteformához: 2 db közepes méretű tojás szétválasztva, 25 dkg krémes ricotta, 10 dkg porcukor + 6 dkg a tésztához, 10 dkg nyers marcipánmassza, 1 tk vanília-kivonat, 20 dkg süteményliszt, 10 dkg hideg vaj, 1 tk tejszín, 1 csapott mkk kurkuma, 1 csipet só, vaníliával kevert porcukor a díszítéshez – ízlés szerint
A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a 6 dkg porcukrot, csipet sót, kurkumát, alaposan elkevertem. A 2 db tojássárgáját a tejszínnel kis tálban elkevertem. A hideg vajat nagylyukú reszelőn a lisztes keverékbe reszeltem. Gyors mozdulatokkal elmorzsoltam, majd hozzáadtam a tejszínnel elegyített tojássárgáját. Az egészet tésztává formáztam. Fóliába csomagolva ½ órára a hűtőszekrénybe küldtem pihenni.
Közben a tojásfehérjéket kemény habbá vertem. A ricottát a vanília-kivonattal és a 10 dkg porcukorral (aki édesebben szereti, tehet bele több cukrot is), valamint a durvára reszelt marcipánmasszával krémesre kevertem, majd beleforgattam a fehérjehabot.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem. A piteforma aljára sütőpapírt kanyarítottam.
A tésztát 2/3 – 1/3 arányban elvágtam. A nagyobb darabból kerek lapot nyújtottam, amivel kényelmesen kibéleltem az előkészített formát úgy, hogy a peremére is jutott bőven. A túllógó széleket levágtam, és összedolgoztam a maradék tésztával, amit ezt követően szintén kerek lappá nyújtottam. A piteformába helyezett tésztaréteg alját és oldalát villával sűrűn megszurkáltam, majd elsimítottam rajta a ricottás tölteléket. Befedtem a még várakozó tésztalappal, majd a hüvelyk- és a mutatóujjam közé csippentve a tészta túllógó széleit, megmintáztam. A tetejét villával megszurkáltam, és 30-35 perc alatt megsütöttem. Még melegen meghintettem vaníliával kevert porcukorral, de csak langyosan szeleteltem. Langyosan és hidegen egyaránt nagyon finom. A kurkumától a tészta nem csupán élénkebb színt nyer, de különleges aromákkal is gazdagodik.

1 megjegyzés: