És itt van a recept minden változtatás nélkül, mert persze ez is úgy tökéletes, ahogy van! :)
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű,
kerek piteformához: 2 db közepes méretű tojás szétválasztva, 25 dkg krémes
ricotta, 10 dkg porcukor + 6 dkg a tésztához, 10 dkg nyers marcipánmassza, 1 tk
vanília-kivonat, 20 dkg süteményliszt, 10 dkg hideg vaj, 1 tk tejszín, 1
csapott mkk kurkuma, 1 csipet só, vaníliával kevert porcukor a díszítéshez –
ízlés szerint
A
lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a 6 dkg porcukrot, csipet sót, kurkumát,
alaposan elkevertem. A 2 db tojássárgáját a tejszínnel kis tálban elkevertem. A
hideg vajat nagylyukú reszelőn a lisztes keverékbe reszeltem. Gyors
mozdulatokkal elmorzsoltam, majd hozzáadtam a tejszínnel elegyített
tojássárgáját. Az egészet tésztává formáztam. Fóliába csomagolva ½ órára a
hűtőszekrénybe küldtem pihenni.
Közben
a tojásfehérjéket kemény habbá vertem. A ricottát a vanília-kivonattal és a 10
dkg porcukorral (aki édesebben szereti, tehet bele több cukrot is), valamint a
durvára reszelt marcipánmasszával krémesre kevertem, majd beleforgattam a
fehérjehabot.
A
sütőt 175 fokra előmelegítettem. A piteforma aljára sütőpapírt kanyarítottam.
A
tésztát 2/3 – 1/3 arányban elvágtam. A nagyobb darabból kerek lapot nyújtottam,
amivel kényelmesen kibéleltem az előkészített formát úgy, hogy a peremére is
jutott bőven. A túllógó széleket levágtam, és összedolgoztam a maradék
tésztával, amit ezt követően szintén kerek lappá nyújtottam. A piteformába
helyezett tésztaréteg alját és oldalát villával sűrűn megszurkáltam, majd
elsimítottam rajta a ricottás tölteléket. Befedtem a még várakozó tésztalappal,
majd a hüvelyk- és a mutatóujjam közé csippentve a tészta túllógó széleit,
megmintáztam. A tetejét villával megszurkáltam, és 30-35 perc alatt
megsütöttem. Még melegen meghintettem vaníliával kevert porcukorral, de csak
langyosan szeleteltem. Langyosan és hidegen egyaránt nagyon finom. A kurkumától
a tészta nem csupán élénkebb színt nyer, de különleges aromákkal is gazdagodik.
Kipróbálós :)
VálaszTörlés