Igen, merthogy farsang van, ha minden igaz... És azért is igen, mert
soha nem sikerült. Mindenki hordoz magában emlékeket arról, hogy mi volt
az, amit édesanyja, vagy nagymamája különösen jól tudott csinálni.
Nekem főként Nagymamám konyhai csodái maradtak meg. Együtt éltünk velük -
mármint a nagyszüleimmel -, s mivel a szüleim dolgoztak, vele voltam
otthon, amíg kisgyerek voltam. Hát ő sütött csudaszép szalagos fánkot.
Nem sokszor próbálkoztam vele, de az a kevés is kudarcba fulladt mindig.
Most viszont találtam egy nagyon finom receptet (nem találtam meg, hogy
kitől!!! help!!). Közzéteszem:
Szalagos fánk
A kovászhoz: 1dl langyos tej, 2dkg porcukor, 6dkg sima liszt, 3dkg élesztő
Egy tálban ezeket összekeverjük, és hagyjuk meleg helyen megkelni. Kb. 20-25 perc.
A tésztához: 50dkg liszt, 3dl langyos tej, 5dkg porcukor, 6 tojássárgája, 10dkg puha vaj, 1 citrom héja, 1 ek rum, 1 csipet só
Egy
magas falú tálban a tojásokat a vajjal és a cukorral habosra verjük
robotgéppel. Amint kész, belerakjuk a kovászt, és a többi tésztába
valót, majd dagasztó fejjel addig dagasztjuk, amíg fényes és hólyagos
lesz a tészta. A tetejére lisztet szórunk, és letakarjuk konyharuhával -
meleg helyen pihenni hagyjuk, hogy kb. 2-3x-ra keljen - minimum 1,5
óra. Kivesszük a tálból, és kézzel lisztezett táblán ujjnyi vastagra
húzzuk. A fánknak valót mindig kézzel kell húzni (mint a lángost pl.).
5cm-es lisztes szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, zsírpapíral fedett
tálcára rakosgatjuk a fánkokat, megint letakarjuk, és újabb 30 percet
hagyjuk őket kelni. Egy nagyobb serpenyőbe jó sok olajat melegítünk -
annyi kell bele, hogy a fánkok jól tudjanak úszni benne. Ahogy az olaj
felmelegszik, a lángot mérsékeljük és lassú tűzön sütjük a fánkokat.
Vigyázni kell, mert így is gyorsan kisül! Nem fedtem le a serpenyőt.
Figyeljünk arra, hogy mielőtt az olajba tesszük a kiszaggatott fánkokat,
kicsit húzgáljuk meg őket hogy mélyedés keletkezzen a belsejükbe (ide
kerül majd a lekvár). Én egyszerre 3-4 fánkor sütöttem meg. Ha túl sokat
szedünk az olajba, akkor nem tud "úszni", meg növekszik is még sülés
közben. Papírtörlőre szedjük a kész fánkokat, hogy lecsöpögjön róluk az
olaj.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése