2025. szeptember 20., szombat

Zelleres karfiol krémleves krémsajttal

 Szeretjük a karfiolt. Különösen a férjem szereti. Múlt héten volt rakott karfiol, most egy krémlevest főztem, ami rendkívül finomra sikerült. 

Receptet StreetKitchen oldalán találtam.


Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma (120 g/fej), 3 gerezd fokhagyma, 3 ek étolaj, 1 db zellergumó (400 g/db), 1 fej karfiol (500 g/fej), só, bors, 1 l zöldségalaplé vagy víz, ½ tk őrölt szerecsendió, 125 g krémsajt

A tálaláshoz: 10 - 12 db tortilla chips, 1 ek chiliolaj

A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd finomra vágjuk. Egy nagy lábast közepes lángon felmelegítünk az olajjal, beletesszük a vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd pár percig pároljuk. Közben előkészítjük a zellert és a karfiolt. A zellert alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd 1x1 cm-es kockára vágjuk. A karfiol rózsáit leszedjük a szárról, és felaprítjuk. Amikor a vöröshagyma és a fokhagyma megpirult, a zellert és a karfiolt is a lábasba dobjuk. Néhány percig együtt pároljuk, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Felöntjük zöldségalaplével vagy vízzel, majd hagyjuk felforrni, és kb. 25 percig főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Amikor a zöldségek megpuhultak, levesszük a levest a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Ezután botmixert vagy turmixgépet használunk a leves pépesítéséhez. Hozzáadjuk a szerecsendiót is ízlés szerint, összeturmixoljuk, majd belekeverjük a krémsajtot, és jöhet egy újabb zúzás. Egyet forralunk a levesen, és a kedvenc levesbetétünkkel vagy akár tortillachipsszel is tálalhatjuk. Ha szeretitek a pikáns ízeket, kevés chiliolajat is rakhattok rá.

Nagyon kedves ismerősömtől kaptam saját

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése