Szeretjük a karfiolt. Különösen a férjem szereti. Múlt héten volt rakott karfiol, most egy krémlevest főztem, ami rendkívül finomra sikerült.
Receptet StreetKitchen oldalán találtam.
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma
(120 g/fej), 3 gerezd fokhagyma, 3 ek étolaj, 1 db zellergumó (400 g/db), 1 fej
karfiol (500 g/fej), só, bors, 1 l zöldségalaplé vagy víz, ½ tk őrölt
szerecsendió, 125 g krémsajt
A tálaláshoz: 10 - 12 db tortilla
chips, 1 ek chiliolaj
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd finomra vágjuk.
Egy nagy lábast közepes lángon felmelegítünk az olajjal, beletesszük a vágott
vöröshagymát és fokhagymát, majd pár percig pároljuk. Közben előkészítjük a
zellert és a karfiolt. A zellert alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd 1x1
cm-es kockára vágjuk. A karfiol rózsáit leszedjük a szárról, és felaprítjuk.
Amikor a vöröshagyma és a fokhagyma megpirult, a zellert és a karfiolt is a
lábasba dobjuk. Néhány percig együtt pároljuk, majd ízlés szerint sózzuk és
borsozzuk. Felöntjük zöldségalaplével vagy vízzel, majd hagyjuk felforrni, és
kb. 25 percig főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Amikor a zöldségek
megpuhultak, levesszük a levest a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Ezután
botmixert vagy turmixgépet használunk a leves pépesítéséhez. Hozzáadjuk a
szerecsendiót is ízlés szerint, összeturmixoljuk, majd belekeverjük a
krémsajtot, és jöhet egy újabb zúzás. Egyet forralunk a levesen, és a kedvenc
levesbetétünkkel vagy akár tortillachipsszel is tálalhatjuk. Ha szeretitek a
pikáns ízeket, kevés chiliolajat is rakhattok rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése