2022. augusztus 27., szombat

Focaccia

 Az iedei nyáron - ebben a döglesztő melegben azért nem sűrűn kapcsoltam be a sütőt.

S bár még ma is nagyon meleg van, már muszáj volt ezt megsütnöm!

Nemrég egy kedves barátomtól kaptam alakor lisztet. Nos jó, semmit nem tudtam róla, csak azt, hogy ez az ősbúzaliszt..Kérdezősködtem és sokan mondták, hogy nagyon finom mindenféle péksütemény belőle. Hát, eljött az idő, hogy kipróbáljam.


350 ml langyos vizet elkevertem 1 cs szárított élesztővel és 1 tk cukorral. Hagytam felfutni.
50 dkg lisztet 1 tk sóval kelesztőtálba szitáltam. Ráöntöttem az élesztős vizet és először fakanál nyelével, majd kézzel kb. 10 percig dagasztottam. (ragacsos tészta lesz, nem kell megijedni, ez ilyen!)
Lefedtem az edényt és hagytam kelni, jó sokáig. Legalább 5-6 órát pihent, közben kb. 2x átgyúrtam.
Tepsibe (jelent estben piteformába) nyomkodtam a megkelt tésztát kb. ujjnyi vastagon.


Kanál hátával mélyedéseket nyomkodtam bele, meglocsoltam olívaolajjal, a mélyedésekbe félbevágott koktélparadicsomokat tettem, megszórtam őrölt rozmaringgal és bazsalikomos nagyszemű sóval. (Nem kötelező bazsalikomos só legyen, ezt még tavaly csináltam).


220 fokos sütőbe toltam, 20-25 percnél nem kell neki több, mert akkor kiszárad!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése