2021. december 5., vasárnap

Karácsonyi diócska

 Szaladnak a hetek. Egyre közelebb érünk a legszebb ünnepünkhöz, a karácsonyhoz. Már a második gyertyát gyújtuk ma. És elkészült az második adventi süteményem is. Hogy igazából mitől karácsonyi, azt nem tudom, de szép, porcukros, tény, hogy karácsonyi hangulata van.

Javaslom, csak az álljon neki, akinek sok-sok türelme van! Tegnap már nagyon untam a végén a készítést, mert elég sokáig vacakoltam a formák kikenésével és a bélelésével.

A tölteléket dupla adagból készítettem, mert egyszerűen nem volt elég a receptben szereplő mennyiség...


Tésztához: 300 g finomliszt, 300 g rétesliszt, 300 g vaj, 200 g porcukor, 250 g darált dió, 1 tojás
Töltelékhez: 4 db tojás, 200 g kristálycukor, 1 cs vaníliás cukor, 200 g vaj


A tésztához valókat alaposan összedolgozzuk, tésztát gyúrunk belőle. Nagyon jó vele dolgozni és nem szükséges hűtőbe tenni.
A diócskaformákat egyenként kikenjük olajjal és kibéleljük a tésztával úgy, hogy mélyedés legyen a közepükben, legyen hely a tölteléknek.
180°C-os sütőben 8-10 percig sütjük. Jobb, ha szép világos marad, ne süssük túl!


Gőz fölött besűrítjük a tojásokat, cukrot, vaníliás cukrot, majd hagyjuk kihűlni. A vajat kihabosítjuk és kikeverjük a kihűlt tojásos masszával.

Nyomózsákba töltjük és összeragasztunk vele két-két diócskát. 

A végén porcukorral, esetleg fahéjas porcukorral, vagy kakaóval hintjük meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése