2018. november 28., szerda

Párizsi rudacskák

Hétvégén már advent első napját ünnepeljük.
Az advent szó jelentése: Úrjövet, vagyis a várakozás időszaka. Szent András apostol napjához legközelebb eső vasárnappal indul és vízkeresztig tart.Kisgyerekként sokáig nekem december 24 volt 'A" karácsony, holott at egyház szerint az még böjt-nap, 24. estéjétől kezdődik a várakozás az Úr megszületésére.
Az adventi koszorún vasárnap gyújtjuk meg az első gyertyát, ami Ádám és Éva gyertyája, a hit gyertyája.
Szombaton lehet kinyitni az első ablakot az adventi naptáron. :) Az adventi naptár Németországból indult világhódító karrierjére. S bár az én lánykám már felnőtt, de adventi kalendáriuma minden évben van, ehhez ő ragaszkodik :)
Ilyenkor már karácsonyi lázban szoktam égni. Idén ez kicsit másképp van, valahogy még nem hangolódtam rá az ünnepvárásra. Bár megsütöttem az első adventi süteményemet, ezt a karácsonyváról, nagyon finom párizsi rudacskát. Nem túl szép, viszont tényleg fantasztikusan finom! Nagyon karácsony-ízű! :)))


A tésztához: 4 tojásfehérje, 200 g porcukor, 150 g darált dió, 3 dkg liszt
A krémhez: 3 db tojás, 20 dkg kristálycukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaó, 250 g vaj
A mázhoz: 250 g  vaj, 200 g főzőcsokoládé


A porcukorral verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd tegyük a tálat gőzre és verjük, amíg besűrűsödik. Nekem ez kb. 15 perc volt. Levesszük a gőzről, belekeverjük a daárt dió és a liszt keverékét, eldolgozzuk. Hagyjuk legalább 15 percig pihenni. Nyomócsőből kisebb rudakat nyomunk egy zsírpapírral bélelt sütőlemezre és 75 fokos sütőbe toljuk száradni. Nekem majdnem 3 óra kellett, hogy tökéletesen kiszáradjanak.
Közben elkészítettem a krémet. A tojásokat habosra kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd ezt is gőz fölött sűrítettem be. Amikor már elég sűrű volt, belekevertem a kakaót és levettem a gőzről. Hagytam kihűlni, majd habosra kevertem a szobahőmérsékletű vajjal. Csillagcsöves hazsákból nyomtam minden rúd tetejére a krémből és betettem egy éjszakára a hűtőbe. Másnap olvasztott csokoládéba mártottam és visszatettem a hűtőbe.
Most már dobozban van, ami maradt, mert valahogy igen gyorsan "szárnya nőtt" és eltűnt a tálcáról :)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése