2025. október 1., szerda

Vadász szelet gombás-petrezselymes galuskával

 Ezen a héten kényszer szabadságon vagyok, mivel a munkahelyemen felújítás zajlik. Persze, cseppet sem bánom, hogy nem kell menni dolgozni...😉

És így most tudok többször is főzni, nem csak hétvégén.

Ma ez a vadász szelt készült. Tartok tőle, nem fogy el mind - mivel kettecskén vagyunk -, pedig annyi minden van még a listámon! De, egyszerűen nem tudok két személyre főzni!


Hozzávalók: 60 dkg szeltelt karaj, 1 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 100 ml fehérbor, 200 ml alaplé (nálam most marhahús alaplé volt), 1-1 púpos ek dijoni- és magos mustár, 1 tk sűrített paradicsom, 1 tk édes pirospaprika, 1/2 tk füstölt paprika, 1 babérlevél, 1/2 tk kakukkfű, 1 ek liszt (a forgatáshoz), só, bors

A galuskához: 500 g liszt, 4 tojás, kb. 200 ml víz, 1 tk só, 200 g apróra vágott gomba, fél cs petrezselyem, 2 ek vaj

A nokedlihez csak fele mennyiségű alapanyagot használtam!

A kiklopfolt húsok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd vékonyan lisztbe mártjuk. Kevés zsaron kérhet sütünk rájuk, majd tányérra szedve félretesszük. A visszamaradt zsírban az apróra vágott hagymát lepirítjuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fokhagymát. 1 perc pirítás után a kétféle paprika, amit azonnal felöntünk fehérborral. Amikor kissé visszaforrt, a kétféle mustárral, kakukkfűvel, babérlevéllel, sóval, borssal ízesítjük és felöntjük az alaplével. Visszatesszük a húsokat a levével együtt, majd lefedve, alacsony lángon 40 perc alatt puhára főzzük. Az olvasztott vajra szórjuk a gombát és a kifőtt galuskát. Sózzuk, borsozzuk, pirítás után jó nagy marék aprított petrezselyemmel szórjuk meg (vagy ahogy most csináltam, a galuska tésztába kevertem a gombát is és a petrezselymet is).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése