2024. január 14., vasárnap

Aranygaluska

Igen, mindig Nagymamámhoz jutok vissza. De hisz' az ő hatalmas aranygaluskái jutnak mindig eszembe. Rendszerint bableves volt előtte, amit én nagyon utáltam. Azóta persze szeretem, de akkor képtelen voltam megenni. Volt is ebből állandó cirkusz otthon. Bableves után volt a finom langyos aranygaluska vaníliasodóval. Én magam elég ritkán készítem, nem tudom miért.

Mivel maradt dióm karácsonyról, kézenfekvő volt, hogy készüljön aranygaluska. Kiacskám jött is ma ebédre, így a tésztaétel után került az asztalra az aranygaluska. Nagyon finom, de perstze meg se közelíti azt, ami az emlékeimben él!


Hozzvalók: 3 d langyos tej, 3 kg fris élesztő, 50 kg finomliszt,8 dkg kristáycukor, csipet só, 3db tojássárgája, 8 dkg olvasztott vaj
A szóráshoz: 5ek dió, 6-8 ek kristálycukor, 10 kg olvasztott vaj a forgatáshoz
A vaníliasodóhoz: 2 db tojás, 5 dl tej, 1 kk liszt, 2 cs vaníliá cukor, 2-3 ek cukor, 1 dkg vaj


1 dl langyostejben 1 ek cukrot elkeverünk,majd beelmorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez adjuk a maradék cukrot, csipet sót, a tojások sárgáját, a vajat, a maradék 2 dl langyos tejet és végül az élsztőt. Jól összedolgozzuk a tésztát, letakarva 1 órát kelesztjük.

A darált dióhoz adjuk a cukrot, összekeverjük. 

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk A darabokat egyenként olvasztott vajba forgatjuk és vajazott, lisztezett tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk őket, majd megszórjuk a cukros dióval. Így rétegezzük, míg a hozzávalók el nem fogynak, majd a tetejét is megszórjuk a cukor dióval. Javaslom kisebb formát használjatok, hogy a végeredmény magas legyen! Én szokásos kapcsos tortaformába raktam, de úgy nem lett elég vastag az egész (nekem). Szobahőmérsékleten még 40perig kelsztjük 180 fokos sütőbe toljuk, kb. 40-45 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, de a tészta még nem sült meg, takarjuk le fóliával!

A sodóhoz 2 tojássárgáját elkeverünk 1 dl tejjel és a liszttel. 4 dl tejet a vaníliás cukorral és a cukorral felforralunk, a tojássárgájás keveréket hozzáöntjük. Gőz fölött, kevergetve sűrűre főzzük, a végén hozzáadjuk a vajat. Én még pluszban hozzáadtam a forgatásból visszamaradt vajat is. A 2 db tojásfehérjét kemmény habbá verjük 2 dkg cukorral, majd a forró mártáshoz keverjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése