2015. május 22., péntek

Fiam születésnapja - első kör

Lesz még, ha jól számolom két kör a fiam születésnapi ünnepléséből.Eredetileg úgy terveztük, hogy lemegyünk 4 napra a tanyára és mindenféle finom kert grillezéssel ünnepeljük meg, hogy eltelt egy újabb év a fiam és az én közös nagy megmérettetésünk óta.... Sajnos az időjárás nem így szerette volna, így itthon maradtunk. Ma egy egyszerűbb ebédet készítettem, aminek viszont osztatlan sikere volt! :)
Piszkétől vettem a receptet, akinek a Facebook-on van egy személyes blogja. És igen, teljesen igaza van abban, hogy a spárga és a zöldborsó verhetetlen párost alkot! :) Először azt hittem, hogy a pite nem fogy majd el. A végén még kevésnek is bizonyult...

Spárgás-zöldborsós gnocchi gorgonzolás-mascarponés szósszal
Hozzávalók: 40 dkg félkész gnocchi, 20 dkg mascarpone, 5 dkg gorgonzola, 10 dkg zöldborsó, fél cs zöld spárga, 2 tojás, só, bors, 1 ek vaj
A forró vajon megfuttatjuk a borsót és a kisujjnyi darabokra vágott spárgát. 4-5 percig együtt pároljuk. Lehúzzuk a tűzről és elkeverjük a két tojással és a mascarponével. Belemorzsoljuk a gorgonzolát és enyhén megsózzuk, borsozzuk. Sütőpapírral bélelt formába tesszük a gnocchikat (nem kell megfőzni!), majd ráöntjük a szószt. 175 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.

Miután tisztára nyaltuk a tálat, előkerült a hűtőből Hahópihe receptje alapján készült Őrülten csokis pite eperrel. Fiacskám imádja az Oreo kekszet (egyébként ezt csak mostanában tudtam meg :O ), és ennek az életveszélyesen finom süteménynek az az alapja. És igaza van Pihécskének: mindenki csak a saját felelősségére készítse el! Ugyanis addiktív! :)


 
Hozzávalók: 330 g Oreo keksz, 110 g olvasztott vaj
Töltelék:  20 dkg étcsokoládé (vagy tejcsoki, én 10 dkg tejcsokival és 10 dkg étcsokival csináltam), 1-2 ek porcukor (tejcsokinál nem kell!), 10 dkg fehér csokoládé, 2 dl tejszín, eper
A kekszet késes aprítóba szórjuk, morzsásra őröljük, majd belecsurgatjuk az olvasztott vajat, és összegyúrjuk. Kevés tejet adhatunk hozzá, hogy kellően összeálljon. (Ha Oreo kekszet használunk, a tejre nem lesz szükségünk, mert a kekszben lévő krém is segít, hogy összeálljon az alap.)
Egy piteformába egyengetjük a masszát úgy, hogy peremet is kialakítunk neki. Ezután elkészítjük a tölteléket. Az ét- és a fehér csokit 1-1 vastag aljú lábasba kockázzuk, az étcsokihoz ízlés szerint szórhatunk kevés porcukrot, majd felöntjük őket a tejszínnel úgy, hogy a tejszín 2/3-át az étcsokihoz, 1/3-át pedig a fehér csokihoz öntjük. Lassú tűzön felolvasztjuk mindkettőt.
A felolvadt étcsokit a kekszes “tésztára” öntjük, majd ide-oda belecsurgatjuk a fehér csokit is, és egy hústű segítségével márványossá húzkodjuk a krémet. Tisztított, szép eperszemeket nyomunk bele a krémbe, hagyjuk picit lehűlni, majd hűtőszekrényben pihentetjük legalább 2 órát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése