2024. április 27., szombat

Zeller krémleves mákos crouton-nal

 Kettecskén vagyunk, ilyenkor nem főzök nagyokat. Meg lehetőleg keveset (bár egyszerűen nem tudok kis adagokat főzni). A krémleves mindig nyerő, ráadásul laktató étel is.

Most zellerből készült. A tányért nagyon szeretem. Fiam jövendőbelije kélszítette, karácsonyra kaptam ajándékba. Olyan gyönyörű Balaton-zöld színe van💓


Hozzávalók: 1 nagy zeller, 2 szem krumpli, 1 fej vöröshagyma, 1,5 liter alaplé (én kockából csináltam), 2 dl tejszín, 1 citrom reszelt héja
A crouton-hoz: kenyérszelet, kevés olaj, egész mák, reszelt parmezán, 3-4 szelet bacon


Pár csepp olajon ropogósra pirítjuk a bacont, majd félre tesszük. Visszamaradt zsírján megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a kockákra vágott zellert és krumplit. Addig forgatjuk a tűzön, amíg áttetszővé válik. Ekkor felöntjük az alaplével és fedő alatt, kicsi lángon puhára főzzük.

Közben a kenyeret felkockázzuk, megolcsoljuk kevés oljjal. Jól összeforgatjuk, majd megszórjuk szemes mákkal és reszelt parmezánnal. Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük és 180 fokos sütőben ropogósra pirítjuk. Hagyjuk kihűlni.

Ha megfőttek a zöldségek, botmixerrel pürésítjük. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Szinte elengedhetetelen a kész levesbe egy citrom héját is belereszelni. Nagyon finom lesz tőle!Tálaláskor mákos crouton-t és összmorzsolt sült bacon-t szórunk a tetejére. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése