2023. május 7., vasárnap

És még mindig anyák napja

 Sajtos-túrós négyszögek. Pogácsa is lehetne, de négyszögek lettek, mert a köralakú szaggatásnál leesett felsleg összegyúrva többet nem lesz leveles.


Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 csapott tk cukor, 25 dkg vaj, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 20-30 dkg trappista sajt reszelve, 175 g tejföl, 3 tojássárgája, 1 csapott ek só

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A tejfölben (ne legyen hideg) simára keverjük a 3 tojássárgáját. A liszttel elkeverjük az 1 ek sót, és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásos tejfölt és a túrót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fél órát pihentetjük. A tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk. Megszórjuk a reszelt sajt 2/3-ával, szorosan feltekerjük (mintha bejglit készítenénk). Fél órát hűtőben pihentetjük. A tésztatekercsből egyetlen, kb. 3 cm vastagságú, téglalapot nyújtunk. Megkenjük 1 tojássárgájával, és rászórjuk a maradék reszelt sajtot. Késsel kb. 4×4 cm-es kockákat vágunk, sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 200C fokon 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Ezen a tálaon minden van, mi szem-szájnak ingere... És a lánykám is ehet belőle! Még készült egy vöröslencse curry is :)

Felül medvehagyma-pesztó, fekete olajbogyó, márványsajt, zöld olajbogyó, marinált mozzarella

A kerek tálon marinált zöldségek salátaágyon, pirított mandulával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése