2017. szeptember 24., vasárnap

Mézes körtebefőtt

Van a tanyán a tornác előtt két nagyon öreg körtefa. Az egyik nyári körte - nyáron mutattam is a csodálatos terméseit. A másik pedig téli. Sajnos ez a fa már nagyon a végét járja! :( Éve óta rengeteget termett, volt, amikor egy körte közel fél kilós volt! Idén azonban pusztulásnak indult és alig pár szemet tudtunk róla lehalászni. Eddig minden évben vörösboros körtebefőttnek tettem el, a férjem nagyon szereti. Most kicsit újítottam,  mézes körtebefőtt lett belőle:


Hozzávalók: 1,5 kg körte, 1 db citrom leve, 70 dkg cukor, 10 dkg méz,  fahéjrúd 

A meghámozott körtéket félbevágjuk, majd a magház eltávolítása után azonnal megöntözzük a citromlével. A cukorból és 1 l vízből szirupot főzünk. Miután a cukor teljesen feloldódott, hozzáadjuk a körtedarabokat, és továbbá forraljuk 10 percig. A körtét és a fahéjat elosztjuk a sterilizált csavaros vagy csatos befőttesüvegekben. A szirupot levesszük a tűzről, belekeverjük a mézet, és forrón rátöltjük a befőttre. Az üvegeket légmentesen lezárjuk, majd 5 percre fejtetőre állítjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése