2024. október 13., vasárnap

Hólabda tekercs

 A napokban jött szembe velem a FB csoportban ez a recept, hát gyorsan megcsináltam...


Hozzávalók: 4 tojás, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt, 2 ek kakaó, ½ cs sütőpor, 2 ek víz, csipet só

Piskótát sütünk belőle.

Krém: 2,5 dl tejben felfőzünk 4 dkg lisztet, hozzáadunk 4 dkg kókuszreszeléket. 


Kihűtjük. 20 dkg vajat kikeverünk 15 dkg cukorral és 2 cs vaníliás cukorral. A kettőt kihabosítjuk. Jól lehűtjük, majd a 2/3-t a tésztára kenjük, feltekerjük. A maradék krémmel bevonjuk kívülről és megszórjuk kókuszreszelékkel.


2024. október 12., szombat

Salisbury steak

 Nem tudok steaket sütni, ez nagy szívfájdalmam! Millió és egy receptet, trükköt, előírást kipróbáltam, de soha-soha nem lett olyan igazi finom, porhanyós steaket sütnöm.

Ennek az ételnek meg steak a neve, de igazából nem az...

De finom! 😍

Kicsit túlméreteztem az adagot... Persze, ha jönnének a fiókák, ez nem jelentene gondot. Na mindegy, elfogy, ebben biztos vagyok!



Hozzávalók: 1 kg sovány darált marhahús, 1 kis fej hagyma apróra vágva, 2 gerezd áttört fokhagyma, 1/3 csésze pankó morzsa (vagy zsemlemorzsa), 1 nagy tojás, 1,5 tk Worcestershire szósz, 2 tk majonéz, 1 tk só, bors, 1,5 tk olasz fűszer, 1 ek ketchup, 1,5 tk tej, 2 tk dijoni mustár, 1 ek olívaolaj a pirításhoz
A mártáshoz: 1 kis fej hagyma apróra vágva, 1 ek vaj, 2 gerezd fokhagyma, 8 dkg barna csiperke szeleteekre vágva, 2 ek liszt, 1,5 csésze marhahúsleves + 1/2 csésze víz, 1/2 tk Worcestershire szósz, 1/2 tk dijoni mustár, 2 tk ketchup, 1/4 tk só, bors


A húspogácsa össes hozzávalóját alaposan összedolgozzuk, 4 pogácsát formálunk belőle. Az olajat forróra hevítjük, a pogácsák mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Félretesszük. Ugyanabba a serpenyőbe, amiben a húst sült, hagymát szórunk, puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a vajat, majd a gombát és pirulásig sütjük. Keverjük össze a vizet a húslevest, a lisztet, Worcestershire szószt, mustárt, ketchup-ot, sót és borsot. A gombához öntjük, és addig főzzük, amíg besűűrűsödik. Visszatesszük a húspogácsákat, átforgatjuk, hogy a szósz mindenhol bevonja. Átmelegítjük. Krumplipürével tálaljuk.



Birsalmasajt


 Nem tartozik a kedvenc konyhai elfoglaltságaim közé a birsalmasajt készítés. Ugyanis vagy sikerül, vagy nem. Utóbbi két évben nem sikerült. Ez azt jelenti, hogy akármeddig főztem, nem lett belőle sajt, és végül majdnem a kukában végezte mind... Lett belőle lekvár, de azért az nem fogy annyira.

Dzsudit barátném most megosztott egy sokkal egyszerűbb receptet, és nem panaszkodhatom, tökéletesre sikerült! Most még száradniuk kell, aztán majd még megforgatom kristálycukorban a kisebb darabokat, mert úgy meg még szépek is! 💓 Ilyenkor nem érdemes ezt a fázist megcsinálni, mert még felolvadnak rajta a kristályok. Ki kell várni, amíg megszikkad!


Ez kb. 2 kig birsalma volt, amit felkockáztam. A magházakat kivágtam belőlük, de nem hámoztam meg őket, csak alaposan lesikáltam. 
Sütőpapírral bélelt tepsire szórtam a kockákat és 160°C-os sütőbe toltam.


Kb. másfél órát voltak a sütőben, ezalatt megpuhultak.  Ekkor kiszedtem a sütőből, edénybe borítottam a puha gyümölcsöt és botmixerrel pépesítettem.


Összekevertem 1 kg cukorral és tepsib öntöttem az egészet. NEM KELL ALÁ SEMMI VÍZ!
Visszatettem a sütőbe, 150 fokon hagytam pirulni. Figyeltem azért és viszonyla sűrűn egy spatulával megkevertem. Amikor szép aranyszínű lett (ez kb. 3 órát vett igénybe. Csak azért mondom, mert én már el voltam keserdve, hogy nem lesz belőle semi), akkor vízzel kiöblített formákba, illetve sütőpapírral bélelt lapos tepsibe kanalaztam.


Reggelre szépen megkötött, hibátlanul ki lehetett borítani a formákból, illetve a tepsiben lévőt kockákra vágni.






2024. október 6., vasárnap

Egy októberi vasárnap

 Nincs fióka berepülés...

De igyekeztem olyasmit főzni, amit a férjem szívesen elfogyaszt...

Készült nyírségi gombócleves


Nagyon finom leveske, leves imádóknak kötelező!💓

1 fej hagymát apróra vágunk, kevés olajon megdinsztelünk. Rádobunk 60-80 dkg kockákra vágott lapockát és fehéredésig kevergetve pirítjuk. Amikor kifehéredett, hozzáadunk sok(!) zöldséget (sárga- és fehérrépa, karalábé, zeller), kicsit együtt átpirítjuk. Felhúzzuk vízzel, sózzuk borsozzuk. Amikor a hús már majdnem puha, teszünk még bele szeletelt gombát, pár szem kelbimbót és pár karfiol rózsát. Készre főzzük. 1 ek olajból 1 ek liszttel és pirospaprikával vékony rántást csinálunk, a leveshe adjuk. A gombócokhoz sós vízben puhára főzünk 80 dkgkockákra vágott, tisztított burgonyát. Leszűrjük, áttörjük. Amikor kihűl, hozzáadunk 3 kisebb tojást, jó nagy csokor apróra vágott perezselymet és kb. 20 dkg lisztet. Én a lisztet nem mértem, több marékkal szórtam bele, amíg összeállt, s bár még ragadt kicsit, azért lehett fomázni. Vizes kézzel diónyi gombócokat formáztam belőle és a levesbe raktam. Amikor feljöttek a leves tetejére, még jól kiforraltam őket. Tálaláskor tárkonyos ecettel ízesítettem.

Után kínai-kel röszti volt krémsajtos-fokhagymás mártogatóval és a végén almás pite a nagymamám végre megtalált "szent" receptje szerint,

Rakosgattam egy ideje fél kínai kelt a hűtőben ide-oda. Kidobni nem akartam, de elképzelésem nem volt, hogy mit kezdek vele.
Hát, ez lett belőle.



Hozzávalók: 50 dkg kínai kel, olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, 12 dkg liszt, 2 tojás, só, bors, étolaj, 2 dl tejföl, 10 dkg natúr krémsajt

A kínai kelt vékonyra csíkozzuk, 1 gerezd zúzott fokhagymával, kevés olajon elődinszteljük kb. 5 perc alatt. hagyjuk kihűlni. A lisztet keverjük el a tojásokal, 1,5 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk. Keverjük a kihűlt káposztát a tésztához. Evőkanállal szaggassunk kis lepénykéket forró olajba. Ha az egyik oldaluk megsült (1-2 perc), fordítsuk meg és süssük ropogósra. A tejfölt keverjük el a krémsajttal és a maradék 2 gerezd zúzott fokhagymával, sózzuk. A lepények mellé kínáljuk.

Millió és egy receptet kipróbáltam már, millió és ey finom almát pitét sütöttem, de soha nem talátam azt az ízt, amit Nagymamám tett elénk. Nem olyan régen előkerült egy pici, szakadt kis notesz darabka, benne ceruzával Nagymamám kézírásával pár recept. És nagy szerencsémre közte volt ez is. Bár, az emlékeimben úgy él, hogy lereszelte az almát, e szerint a recept szerint nem és én most szigorúan tartottam magam az ő leírásához, amit megosztok veletek! 💝

Az alma a tanyán termett. Fogalmam sincs, milyen alma, pedig anno én ültettem. Kétévente hoz termést. S bár nem vagyok alma rajongó, ez az alma kivételesen finom. Soha, sehol nem ettem még ilyen almát. Egyrészt harsogóan "ress", kicsit savanykás, de édes is. Idén roskad a fa, annyit termett, egy kosárral hoztam belőle, szerintem alma mérgezésünk lesz ezen a héten...😅 



Micike almás pitéje (Micike a Nagymamám volt, többnyire így hívta őt mindenki)

45 dkg lisztbe vegyítünk 1 cs sütőport. 25 dkg zsírral eldörzsöljük, 6 dkg cukrot, 2-3 ek tejfölt, csipet sót, 2 cs vaníliás cukrot, 2 tojás sárgáját adunk hozzá és jól kidolgozzuk. Két részre osztjuk, egyiket kinyújtva a tepsi aljába fejtetjük, erre jön a töltelék.


70-80 dkg almát megtisztítva vékony szeletekre vágjuk, lábasba tesszük. Rácsavarjuk fél citrom levét, édesíjük ízlés szerint cukorral és puhára főzzük. Ha a leve elfőtt alóla, hozzáadunk 1 cs vaníliás cukrot és 1 eik zsemlemorzsát, 5 dkg mazsolát. Ha a massza kihűlt, egyenletesen a tésztára simítjuk. A másik kinyújtott tésztával beborítjuk, megszurkáljuk, tojásfehérjével lekenjük, pirosra sütjük.

2024. szeptember 7., szombat

Mákos-marcipános-körtés kevert torta

 Ma már könnyebb volt beyújtani a sütőt. A kevert téstás sütiket pedig nagyon szeretem, mert gyakorlatilag nem lehet elrontani őket! 😇

A szeptemberi Nők Lapja Konyhaja-ban találtam ezt a receptet. Még ugyen nem kóstoltam, de nagyon szépséges és bizonyára finom is...

A mákszemek finom roppanása a szaftos körtével és marcipán mandulás ízével... Hát, szerintem ez fantasztikus íz-kombó!

Még sütés előtt, vajjal bőségesen megkenve, barna cukorral megszórva


A körték vékonyan beirdalva és a tésztára helyezve



Itt még nagyon meleg, most bújt elő a sütőből

És, szeletelve (sosincs türelmem megvárni, amíg teljesen kihűl és lehet szeletelni), porcukorral megszórva

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 4 tojás, 1 dl natúr joghurt, fél cs sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg szemes mák, 10 dkg natúr marcipánmassza reszelve, 30 dkg liszt, 60 dkg körte, 1-2 ek barna cukor

 A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, egyesével hozzáadjuk a tojásokat és a joghurtot, végül beleforgatjuk a sütőporral, citromhéjjal, mákkal és reszelt marcipánnal elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába kenjük egyenletesen a tésztát. A hámozott, felezett körtéket beirdaljuk úgy, hogy nem vágjuk át teljesen. Elrendezzük a tészta tetején. Megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk barna cukorral. 160°C-os sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.


2024. augusztus 26., hétfő

Csokikrémes diós kocka

 Süteményről azért nem mondunk le, bármilyen meleg is van! 😇 És ehhez a nagyon finom sütikéhez egyáltalán nem kell bekapcsolni a sütőt!


A tésztához: 20 dkg vaj, 15 dkg dió, 15 dkg darált kesz, 5 dkg porcukor, tej - szükség szerint, 12 db babapiskóta
A krémhez: 4 dl tej, 1 cs csokoládés pudingpor 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 dl tejszín, 1 cs instant zselatin
Tetejére: kakaópor


A darált diót és a kekszet összekverjük a cukorral, majd fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat. Ha nem gyúrható elég jól, akkor apránként tejet adunk hozzá, amíg már könnyű vele dolgozni.  Összegyúrjuk, majd sütőpapírral béleltközepes tepsibe nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük.

A krémhez való tejből kimérünk 1 dl-t, simára keverjük benne a pudingport. A többi tejet elkezdjük melegíteni, beletördeljük az étcsokoládét. Lassú tűzön kevergetve addig főzzük, amíg a csoki felolvad. Hozzácsorgatjuk a pudingos tejet, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Tetejére folpackot terítünk, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, robotgéppel beledolgozzuk a kockákra vágott vajat és a porcukrot. A habtejszínt félig verjük fel, szórjuk bele a zselatint, majd kemény habbá verjük. A krémhez keverjük. Néhány evőkanálnyi krémmel megkenjük a diós alapot. Kirakjuk félbevágott babapiskótákkal, majd elsimítjuk rajta a maradék krémet. Éjszakára hűtőbe tesszük. Kockákra vágjuk, kakaóporral meghintve kínáljuk.

2024. augusztus 19., hétfő

Marokkói padlizsánkrém

Bár eszem ágában nem volt a sütőt bekapcsolni, de ezt a padlizsánkrémet muszáj volt megcsinálni!

Hozzávalók: 75 dkg padlizsán, 2 ek olívaolaj, 50 dkg fürtös paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk fűszerpaprika, fél tk római kömény, ¼ tk chilipehely, só, bors, 2 ek apróra vágott koriander, 1 ek lime-lé

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A padlizsánokat mossuk meg, töröljük szárazra, majd szurkáljuk meg pár helyen villával. Tegyük a tepsire, majd toljuk a sütőbe 35-45 percre, míg a héjuk megfeketedik, a húsuk pedig vajpuha lesz.  Hagyjuk őket picit hűlni, de még melegen húzzuk le a héjukat, a húsukat pedig vágjuk kockákra, tegyük egy tálba. Egy villával pürésítsük.

Vágjuk kisebb kockákra a hámozott paradicsomot.  Forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábasban, majd dobjuk bele a paradicsomot, a reszelt fokhagymát, paprikát, köményt, chilit, sót és borsot. Közepes lángon, kevergetés mellett főzzük 15-20 percig, míg a paradicsom megpuhul, összeesik. Adjuk hozzá a padlizsánt, azzal is főzzük még kb. 10 percig, míg sűrű ragut nem kapunk. A paradicsomot akár krumplinyomóval is pépesíthetjük, ha szükséges. Ekkor keverjük bele a lime-levet és a koriandert, majd várjuk meg, míg egyet forr, és készen van. Ízlés szerint még sózzuk. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, majd tegyük a hűtőbe tálalásig. Olívaolajjal meglocsolva kínáljuk. 



Fojtott csirkemell tejszínes spenóttal, szalonnával és gombával

 A mai ebédhez is minde hozzávaló volt itthon és bizony nagyon finom lett. Citromos linguine tésztát főztem ki hozzá...


Hozzávalók: 4 csirkemell filé, 1-1 tk vörös- és fokhagymapor, só, bors, 4 szelet bacon, 1 ek olívaolaj, 1 csésze szeletelt gomba, 2 gerezd fokhagyma, 2 csésze friss spenót 8bébispenót), 1 csésze tejszín, 1/2 csésze reszelt parmezán, 1 tk olasz fűszerkeverék


A csirkemellet fűszerezzük a kérféle hagymaporral, sóval, borssal. Közepes lángon ropogósra sütjük az apróra vágott bacont. Kiszedjük, visszamaradt zsírjához adjuk az olívaolajat. Ebben kisütjük pirosra a csirkemelleket. Kivesszük a húst, helyére tesszük a gombát, kb. 5 percig pároljuk amíg megpuhul Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, további 1-2 percig pároljuk amíg illatos lesz. Hozzáadjuk a spenótot, 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk. Ekkor öntjük bele a tejszínt és szórjuk bele a parmezánt, valamit ízesítjük az olasz fűszerrel. 3-4 perc alatt krémesre sűrítjük. Visszatesszük a húst, átforgatjuk, hogy jól bevonja a szósz. Tetejére szórjuk a ropogós bacont. Én tésztával tálaltam, de bármilyen kedvenc köreted jó hozzá!

Elmaradt születésnap

 Hosszú hétvége van. Sok mindenféle történt velünk.

Végre előkerültek a lányomék, akik egész modtanáig a Balatonnál viselték el ezt az extrém kánikulát. Csakhogy közben születésnapja volt neki is és a kedvesének is. Úgy beszéltük meg, hogy amikor mindenki itthon van, akkor bepótoljuk az elmaradt ünneplést.

Hát, nagyon készültem rá.

Leánykám kedvenc színe a lila, így ehhez próbáltam a terítéssel igazodni. Persze én képtelen lennék ilyen dekorációs csokrot összeállítani, így a Rózsakert bevásárlóközpontban működő csuda kis virágboltban kötötték meg nekem, maximálisan figyelembe véve, hogy én ezt a kompozíciót egy réges-régi óramérlegen képzelem el. Természetesen a lila szalvéta sem maradhatott el...





Kétféle fogást kínáltam,  az egyik Dekadens fésűkagyló gazdag sáfrány krémmártásban. Igen, ez pont olyan, mint a neve! 😅

A fésűkagyló már a mélyhűtőben várta a tökéletes pillanatot, ami szerintem most érkezett el! Nagyon jó barátom pedig ajándékba hozta nekem a sáfrányt, azt hiszem Spanyolországból! 💓


Hozzávalók: 1 kg (most 80 dkg volt) fésűkagyló, 1 csésze tejszín, 1/2 csésze száraz fehérbor, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 2 ek olívaolaj, 1/4 tk sáfrányszál, 1 ek vaj, petrezselyem

A fésűkagylót alaposan szárítsuk le egy papírtörlőn. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. A sáfrányszálakat beáztatjuk  1 ek meleg vízbe. Melegítsük fel az olívaolajat, közepes hőfokon. A kagylókat mindkét oldalukon süssük 2-3 percig, amíg aranyszínű kéreg veszi körül. Kivesszük a kagylókat, helyükre szórjuk az áttört, vagy apróra vágott fokhagymát, kb. 1 percig süssük, amíg illatos lesz. Hozzáöntjük a bort, 2-3 percig forraljuk. Ekkkor hozzáöntjök a sáfrányos vizet és a tejszínt, Jól összekeverjük és lassú tűzön felforraljuk. Visszatesszük a kagylókat, további 2-3 percig pároljuk, óvatosan forgatva, hogy a szósz jól vonja be a kagylóhúst. Ha szükséges, sóval, borssal fűszerezzük. A végén hozzákeverjük a vajat, hogy gazdagabb és fényesebb legyen a szósz. Tagliatelle tésztával kínáltam és megszórtam apróra vágott petrezselyemmel (csak úgy már nem fotóztam...)

És természetesen a húst nem fogyasztó ünnepeltem kedvére is készültem! 😜 Bármilyen hihetetlen, ez nem rizs. Spenótos Orzo fenyőmaggal és parmezánnal.


Hozzávalók: 1 csésze orzo tészta, 2 csésze friss spenót (bébispenót), 1/4 csésze fenyőmaga pirítva, 1/2 csésze reszelt parmezán, 2 ek olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1/4 csésze alaplé (zöldségleves), 1 ek citromlé, só, bors, petrezselyem

A tésztát lobogó sós vízbe öntjük és kb. 7-9 perc alatt készre főzzük, leszűrjük. Száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a fenyőmagot. Felmelegítjük az olívaolajat, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, 1-2perc alatt illatosra pirítjuk. Hozzáadjuk a spenótot, 2-3 perc alatt összefonnyasztjuk. Ekkor összekeverjük a kifőtt orzo tésztával. Itt érdemes alaplével picit lazítani, hogy ne tapadjon össze. Belekeverjük a citromlevet, majd óvatosan összeforgatjuk a parmezánnal és a fenyőmaggal. Tálaláskor friss petrezselyemmel meghintjük.

És akkor jöjjön az ebéd fénypontja, a torta! Láttam valahol ilyen tortát, aztán addig addig keresgéltem, amíg megtaláltam Lizát és az ő csodálatos tortáit.  Lizát ITT találjátok!

A torta lényege, hogy a felső lapot meggyújta az szépen körbeég és alatta akár fénykép, akár egy üzenet válik láthatóvá. És én kitaláltam, hogy egy olyan fotót tegyünk oda, amin a két ünnepelt együtt van. A felső lapra Londoban élő testvére "írta" a szöveget 😁






2024. július 21., vasárnap

Ribizlis habos kocka

 Utóbbi időben nem posztoltam semmit, mert nagyon jót nyaraltunk. Nekem a Balaton a MINDEN! Idén is Zamárdi volt a cél és talán egyszer-vagy kétszer készítettem valamit. Előre szóltam a többieknek, hogyha lehet, nem akarok főzni. Nekem a nyaralás úgy nyaralás, hogy, ha szomjasak vagyunk, akkor iszunk valahol, valamit, ha éhesek vagyunk, akkor pedig beülünk valahová és egyszer az évben engem is kiszolgálnak.😈 És ez most így is volt, nagyon sok finom étekzde/büfé van a strandon.

Ám most már itthon vagyunk, s bár csak kettecskén, de azért enni néha muszáj. Őszintén szólva, ebben a melegben egyikünk sem vágyik nagyon meleg ételre (gyakran még hidegre sem), de azért főztem csülkös fejtett bablevest. Nagyon szeretem és nem is bírtam neki ellenállni. ITT már egyszer feltettem a receptjét, pontosan így csináltam most is.


A ribizlis-habos kocka


Hozzávalók: 3 tojás, 5 dkg vaj, 35 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 25 dkg liszt, fél cs sütőpor, 1 dol tej, 50 dkg szemezett ribizli



A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük 3 ek forró vízzel, majd tovább habosítjuk 15 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, végül belekeverjük az olvasztott vajat is.

A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd belekeverjük a tojásos krémbe. 1 dl tejjel lazítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.

Amíg sül, csipetnyi sóval felverjük a tojások fehérjét. Apránként hozzáadjuk a maradék cukrot és kemény, fényes habbá verjük. Beleforgatjuk a ribizlit óvatosan, egy spatulával. Az elősütött tésztára kenjük, visszavesszük a hőfokot 150 °C-ra és további 15-20 percig szárítjuk. A felvágásval érdemes kicsit várni, amígy visszahűl.


2024. június 16., vasárnap

Meggyes-mákos morzsasüti

 Már többször leírtam, hogy kedvenc gyümölcsöm a meggy. Tavaly sajnos nem termett egyik meggyfám sem, idén gyorsan összekapta magát... Jó, most sem termett túl sok, de azért néhány meggyes süteményrevaló azért igen.

Tegnap lent voltunk a tanyán és pont meggy vásár volt a faluban, így sikerült még vennem is, maik azóta már a mélyhűtőben dideregnek...

A morzsasüti a másik nagy kedvencem. Valahogy szerintem különleges élmény, ahogy a dús tölteléket fogyasztva, a ropogós morzsa roppan.

Ebben a süiben egyikből sincs hiány. Nagyon dús, szaftos tölteléke (emiatt nem is egyszerű szeletelni), lédús meggy és roppanós vajas tészta! 💓



A tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj, 1 db tojás, 1 tk vanília kivonat
A töltelékhez: 1 liter tej, 25 dkg cukor, 15 dkg gríz, 35 dkg darált mák, 10 dkg vaj, 35 dkg (vagy több) magozott meggy, 1 tk rumaroma

Ezen a képen készül a sütőbe...

Ilyen szép, aranyszínűre sült a tészta:

A töltelékkel kezdjük. Összemelegítjük a tejet a cukorral. Amikor feloldódott a cukor, apránként, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a grízt. 2 percig kevergetve főzzük, majd szintén folyamatos keverés mellett beleszórjuk a mákot is. Alacsony lángon főzzük jó sűrűre. (Szerintem még főzhettem volna, akkor lehet, hogy jobban megállt volna a töltelék szeletelésnél! Szóval tényleg sűrűre kell főzni!) Belekeverjük a rumaromát és a magozott meggyet, tegyük félre, amíg elkészítjük a tésztát.


A puha vajat habsora keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást és a vanília kivonatot is. Amikor szépen kihabosítottuk, hozzászitáljuk a lisztet és most már habverű spirál szárával morzsásra dolgozzuk a tésztát.

Felét 30 x 40 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk, hogy szépen összeálljun. Eloszlatjuk rajta egyenletesen a mákos tölteléket, majd a maradék morzsás tésztát rászórjuk.

180°C-os sütőbe toljuk, kb. 40-50 percre, amíg a morzsa a tetején megpirul. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágjuk.

2024. június 2., vasárnap

Elvis kedvenc szendvicse

 Legalább is a fáma szerint.

Már régóta koketálok vele, most hogy vendégem van, reggelire elkészítettem. Hogy hogy fogok ma ebédelni, azt még nem tudom, mert laktató. Bármilyen furcsa lehet ez az ízkombó, higgyétek el, hogy nagyon finom!


Hozzávalók: toast kenyér, szeletelt bacon, banán, 2-3 ek vaj, mogyoróval, áfonyadzsem


A kenyérszeleteket megpirítjuk, a bacont száraz serpenyőben ropogósra sütjük. Fél centi vastagon felkarikázzuk a banánt, alacsony lángon, a vajon az egyik oldalát 3 perc alatt megsütjük. Két kenyeret megkenünk mogyoróvajjal, ráteszünk egy réteg vajon sült banánt, erre jöhet 1-2 szelet bacon, majd egy szelet áfonyalekvárral megkent kenyér a lekváros oldalával lefelé. A kenyér tetejét megkenjük mogyoróvajjal, erre jön megint a banán, rá bacon. Erre lezárásképp még egy szelet pirítós, lekváros felével lefelé.

Iraki tojásos bárány laposkenyérrel

 Itthon vannak a férjem gyerekei. Két év után találkozunk most mindannyian megint. A lánya Kanadában él, onnan nem annyira könnyű hazajönni. A fia Londonból ezért tud több időt velünk tölteni.

Ma ebédre hazajöttek a fiókák is. Férjem fia kedvéért Iraki tojásos bárányt készítettem lepénykenyérrel.


Hozzávalók: 2 ek olívaolaj, 1 kg darált bárányhús, 1 közepes hagyma apróra vágva, apróra vágott petrezselyem, 1 tk currypor, 1 dob aprított konzerv paradicsom, só, bors, személyenként 1 tojás, chili pehely
Forró olajon a bárányhúst kevergetve addig sütjük, míg morzsás lesz. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és puhára főzzük benne, kb. 4-6 perc alatt. Megszórjuk petrezselyemmel, curryvel és hozzáadjuk a paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amig a paradicsom szószt képez. A keverékbe mélyedéseket készítünk és mindegyikbe ütünk egy tojást. Addig sütjük, amíg a fehétje megszilárdul, de a sárgája maradjon folyós!
Díszítsük maradék petrezselyemmel és laposkenyérrel kínáljuk.


Laposkenyér: 375 g liszt, 1 cs. szárított élesztő, 1 tk cukor, 1/2 tk só, 150 g natúr joghurt, 75 ml tej, 2 ek étolaj, 1 tojás
A lisztet és az élesztőt összekeverjük, majd hozzáadjuk a további hozzávalókat és dagasztószárral ellátott mixerrel tésztát dagasztunk vele. Én hagytam utána kelni kb. 1 órát (addig készült a bárányhús), majd 6 részre osztottam, gombócokat formáztam belőlük. Ezeket egyenként kinyújtottam és 1 ek olajjal kikent forró serpenyőben megsütöttem, oldalanként kb. 2 perc alatt.

A lánykámnak pedig természetesen húsmentes ebéd készült: Chilis-fokhagymás-zöldborsós tészta Burrata-val.


Hozzávalók: 1 cs tészta (bármilyen, amit szeretsz), 1 csésze friss, vagy fagyasztott borsó, 1/4 csésze olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 kisebb chili apróra vágva, chili pehely (attól függ, mennyire szeretnéd csípősre), 1/2 csésze reszelt parmezán, 225 g Burrata sajt, 1 citrom leve és reszelt héja

A tésztát kifőzzük, a főzés vége előtt 2 perccel beleszórjuk a borsót. Így marad a borsó szép zöldszínű. Hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott fokhagymát, és süssük illatosra, aranybarnára. Hozzáadjuk az apróra vágott chilit. Süssük még 1 percig, gyakran kevergetve. Hozzáforgatjuk a leszűrt tésztát és borsót. Forgassuk jól át, ha "száraz"nak tűnik apránként adjunk hozzá 1 merőkanálnyit a főzővízből. Hozzákeverjük a reszelt parmezánt, a citromhéjat és citromlét. Sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon, kevergetve főzzük, amíg a sajt megolvad. Tálba tesszük az egészet, tetejére darabokra vágott Burrata-t teszünk, ami pont megfelelőre olvad a tészta melegétől. díszíteni lehet bazsalikomlevéllel és még megszórhatjuk kevés chilipehellyel.

2024. május 26., vasárnap

Csirke scampi fokhagymás, parmezános rizzsel

 Tegnap csirkevágás volt a tanyán. Jól megpakolva jöttem haza és alig férk el a mélyhűtőben. Hát, nyilvánvaló volt, hogy a mai ebédhez használok belőle...

Nagyon finom húslevest főztem grízgaluskával, utána meg ezt az egyszerű Csirke scampit, ami tényleg nagyon finom a citromtól és hozzá fokhagymás-parmezános rizs készült.

A hűtő átrendezés másik eredménye, hogy előkerült egy zacskó fagyasztott meggy is, így a kedvenc vajas meggyespitémet sütöttem meg, aminek a receptjét megtaláljátok ITT. Változatlanul állítom, ennél még soha nem ettem sehol finomabb meggyespitét!

De térjünk vissza a csirkés scampira.  Hogy mitől scampi, azt nem tudom pontosan, talán, mert garnélát is lehet ugyanilyen szósszal készíteni...


A csirkéhez: 1 jó nagy filézett csirkemell csíkokra vágva, só, bors, 2 ek olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1/2 csésze csirkehúsleves, 1 citrom leve, 1/4 csésze fehérbor, 2 ek vaj, friss petrezselyem
A rizshez: 1 csésze rizs, 2 csésze csirkehúsleves, 2 gerezd fokhagyma, 1/4 csésze parmezán, só, bors, friss petrezselyem


A csirkecsíkokat sózzuk, borsozzuk. Hevítsük fel az olajat és süssük pirosra a húsokat. Vegyük ki a serpenyőből a húst, tegyük félre. Helyébe tegyük az átnyomott, vagy apróra vágott fokhagymát és addig pirítsuk, míg illatos lesz. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor a keserű lesz! Öntsük fel a levessel, a citromlével és a borral.felkapirgáljuk fakanállal az esetlegesen lesült húsdarabokat, jó ízt ad a szósznak. 3-4 percigpráljuk, hogy párologjon kissé el a folyadék. Hozzákeverjük a vajat, amíg elolvad és krémes lesz a szósz. Visszatesszük a csirkét, átkeverjük, hogy mindenhol bevonja  finom, krémes szósz a húsdarabokat. 

A rizst, a levest és a fokhagymást jól összekeverjük, majd nagy lángon felforraljuk. Csökkentjük a hőt alacsonyra, lefedjük a rizst és 15-20 percig pároljuk, amíg megpuhul. Ekkor levesszük a tűzről, belekeverjük a parmezánt. 

Tányérra tesszük a rizs, tetejére a húst, ha maradt még a szószból, kissé megöntözzük vele, majd megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

2024. május 19., vasárnap

Fiókám születésnapja

 Minden anya életében van az a pillanat, amikor elsőszülöttjét a világra hozza. És ezt a pillanatot, az odavezető utat sehány év alatt nem felejti el!

Az évek lepkeszárnyon libbennek tova, én csak kábán kapkodom a fejem, hova tűntek el?
Tegnap még szorosan zártalak a karomba, minden körülötted babaillatú volt. Első mosolyod nekem szólt, az első kapaszkodásod az ujjamat fogta körbe, hogy sikerüljön a felállás. Igen, mindez tegnap volt.
Ma a tekintetem végigfut a széles válladon, a tarkódra tapadó, nedves tincseiden, és az inakon, amelyek meg-megfeszülnek az alkarodban. Néha egészen döbbenetes ezzel a látvánnyal szembesülni, amikor egy másodperce a fiam még a vállamon ülve próbálta elérni a csillagokat, és felfejteni az éjszaka sötét vásznát.
Éles késként hasít belém a felismerés, hogy a fiam már nem gyerek, mert valamikor, amikor nem figyeltem oda, férfi lett belőle.

Ahogy ő idősebb és bölcsebb lesz, én úgy leszek egyre érzékenyebb. És persze, az érkezése egy pillanatát sem felejtem. Szeretném még sokszor magamhoz vonni, érezni, hogy "őazénkicsibabám", persze ez már nem megy...
De azért elcsodálkozom, keresem az eltűnt éveket. És bizony, meghatódom...
Welcome drink Limoncello spritz volt, hozzá sajtos golyókat kínáltam. (Ez tkp. egy sajtos égetett tészta, aminek egy éjszakát a hűtőben kell pihenni sütés előtt). Főétel Jalapeno-s sajtos-csirkés hasábrkumpli volt, leánykámnak tejszínes spenótos-gombás gnocchi.
Fiam kedvenc amerikai focicsapatát Boldog Torta Fanni álmodta tortába. Finom, dupla csokis torta volt. És a végén persze koccintani kellet, ezúttal finom francia pezsgővel.

Isten éltessen nagyon jó egészségben Fiacskám! 💓