Tegnap csirkevágás volt a tanyán. Jól megpakolva jöttem haza és alig férk el a mélyhűtőben. Hát, nyilvánvaló volt, hogy a mai ebédhez használok belőle...
Nagyon finom húslevest főztem grízgaluskával, utána meg ezt az egyszerű Csirke scampit, ami tényleg nagyon finom a citromtól és hozzá fokhagymás-parmezános rizs készült.
A hűtő átrendezés másik eredménye, hogy előkerült egy zacskó fagyasztott meggy is, így a kedvenc vajas meggyespitémet sütöttem meg, aminek a receptjét megtaláljátok ITT. Változatlanul állítom, ennél még soha nem ettem sehol finomabb meggyespitét!
De térjünk vissza a csirkés scampira. Hogy mitől scampi, azt nem tudom pontosan, talán, mert garnélát is lehet ugyanilyen szósszal készíteni...
A csirkecsíkokat sózzuk, borsozzuk. Hevítsük fel az olajat és süssük pirosra a húsokat. Vegyük ki a serpenyőből a húst, tegyük félre. Helyébe tegyük az átnyomott, vagy apróra vágott fokhagymát és addig pirítsuk, míg illatos lesz. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor a keserű lesz! Öntsük fel a levessel, a citromlével és a borral.felkapirgáljuk fakanállal az esetlegesen lesült húsdarabokat, jó ízt ad a szósznak. 3-4 percigpráljuk, hogy párologjon kissé el a folyadék. Hozzákeverjük a vajat, amíg elolvad és krémes lesz a szósz. Visszatesszük a csirkét, átkeverjük, hogy mindenhol bevonja finom, krémes szósz a húsdarabokat.
A rizst, a levest és a fokhagymást jól összekeverjük, majd nagy lángon felforraljuk. Csökkentjük a hőt alacsonyra, lefedjük a rizst és 15-20 percig pároljuk, amíg megpuhul. Ekkor levesszük a tűzről, belekeverjük a parmezánt.
Tányérra tesszük a rizs, tetejére a húst, ha maradt még a szószból, kissé megöntözzük vele, majd megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.