2024. augusztus 26., hétfő

Csokikrémes diós kocka

 Süteményről azért nem mondunk le, bármilyen meleg is van! 😇 És ehhez a nagyon finom sütikéhez egyáltalán nem kell bekapcsolni a sütőt!


A tésztához: 20 dkg vaj, 15 dkg dió, 15 dkg darált kesz, 5 dkg porcukor, tej - szükség szerint, 12 db babapiskóta
A krémhez: 4 dl tej, 1 cs csokoládés pudingpor 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 dl tejszín, 1 cs instant zselatin
Tetejére: kakaópor


A darált diót és a kekszet összekverjük a cukorral, majd fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat. Ha nem gyúrható elég jól, akkor apránként tejet adunk hozzá, amíg már könnyű vele dolgozni.  Összegyúrjuk, majd sütőpapírral béleltközepes tepsibe nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük.

A krémhez való tejből kimérünk 1 dl-t, simára keverjük benne a pudingport. A többi tejet elkezdjük melegíteni, beletördeljük az étcsokoládét. Lassú tűzön kevergetve addig főzzük, amíg a csoki felolvad. Hozzácsorgatjuk a pudingos tejet, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Tetejére folpackot terítünk, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, robotgéppel beledolgozzuk a kockákra vágott vajat és a porcukrot. A habtejszínt félig verjük fel, szórjuk bele a zselatint, majd kemény habbá verjük. A krémhez keverjük. Néhány evőkanálnyi krémmel megkenjük a diós alapot. Kirakjuk félbevágott babapiskótákkal, majd elsimítjuk rajta a maradék krémet. Éjszakára hűtőbe tesszük. Kockákra vágjuk, kakaóporral meghintve kínáljuk.

2024. augusztus 19., hétfő

Marokkói padlizsánkrém

Bár eszem ágában nem volt a sütőt bekapcsolni, de ezt a padlizsánkrémet muszáj volt megcsinálni!

Hozzávalók: 75 dkg padlizsán, 2 ek olívaolaj, 50 dkg fürtös paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk fűszerpaprika, fél tk római kömény, ¼ tk chilipehely, só, bors, 2 ek apróra vágott koriander, 1 ek lime-lé

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A padlizsánokat mossuk meg, töröljük szárazra, majd szurkáljuk meg pár helyen villával. Tegyük a tepsire, majd toljuk a sütőbe 35-45 percre, míg a héjuk megfeketedik, a húsuk pedig vajpuha lesz.  Hagyjuk őket picit hűlni, de még melegen húzzuk le a héjukat, a húsukat pedig vágjuk kockákra, tegyük egy tálba. Egy villával pürésítsük.

Vágjuk kisebb kockákra a hámozott paradicsomot.  Forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábasban, majd dobjuk bele a paradicsomot, a reszelt fokhagymát, paprikát, köményt, chilit, sót és borsot. Közepes lángon, kevergetés mellett főzzük 15-20 percig, míg a paradicsom megpuhul, összeesik. Adjuk hozzá a padlizsánt, azzal is főzzük még kb. 10 percig, míg sűrű ragut nem kapunk. A paradicsomot akár krumplinyomóval is pépesíthetjük, ha szükséges. Ekkor keverjük bele a lime-levet és a koriandert, majd várjuk meg, míg egyet forr, és készen van. Ízlés szerint még sózzuk. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, majd tegyük a hűtőbe tálalásig. Olívaolajjal meglocsolva kínáljuk. 



Fojtott csirkemell tejszínes spenóttal, szalonnával és gombával

 A mai ebédhez is minde hozzávaló volt itthon és bizony nagyon finom lett. Citromos linguine tésztát főztem ki hozzá...


Hozzávalók: 4 csirkemell filé, 1-1 tk vörös- és fokhagymapor, só, bors, 4 szelet bacon, 1 ek olívaolaj, 1 csésze szeletelt gomba, 2 gerezd fokhagyma, 2 csésze friss spenót 8bébispenót), 1 csésze tejszín, 1/2 csésze reszelt parmezán, 1 tk olasz fűszerkeverék


A csirkemellet fűszerezzük a kérféle hagymaporral, sóval, borssal. Közepes lángon ropogósra sütjük az apróra vágott bacont. Kiszedjük, visszamaradt zsírjához adjuk az olívaolajat. Ebben kisütjük pirosra a csirkemelleket. Kivesszük a húst, helyére tesszük a gombát, kb. 5 percig pároljuk amíg megpuhul Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, további 1-2 percig pároljuk amíg illatos lesz. Hozzáadjuk a spenótot, 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk. Ekkor öntjük bele a tejszínt és szórjuk bele a parmezánt, valamit ízesítjük az olasz fűszerrel. 3-4 perc alatt krémesre sűrítjük. Visszatesszük a húst, átforgatjuk, hogy jól bevonja a szósz. Tetejére szórjuk a ropogós bacont. Én tésztával tálaltam, de bármilyen kedvenc köreted jó hozzá!

Elmaradt születésnap

 Hosszú hétvége van. Sok mindenféle történt velünk.

Végre előkerültek a lányomék, akik egész modtanáig a Balatonnál viselték el ezt az extrém kánikulát. Csakhogy közben születésnapja volt neki is és a kedvesének is. Úgy beszéltük meg, hogy amikor mindenki itthon van, akkor bepótoljuk az elmaradt ünneplést.

Hát, nagyon készültem rá.

Leánykám kedvenc színe a lila, így ehhez próbáltam a terítéssel igazodni. Persze én képtelen lennék ilyen dekorációs csokrot összeállítani, így a Rózsakert bevásárlóközpontban működő csuda kis virágboltban kötötték meg nekem, maximálisan figyelembe véve, hogy én ezt a kompozíciót egy réges-régi óramérlegen képzelem el. Természetesen a lila szalvéta sem maradhatott el...





Kétféle fogást kínáltam,  az egyik Dekadens fésűkagyló gazdag sáfrány krémmártásban. Igen, ez pont olyan, mint a neve! 😅

A fésűkagyló már a mélyhűtőben várta a tökéletes pillanatot, ami szerintem most érkezett el! Nagyon jó barátom pedig ajándékba hozta nekem a sáfrányt, azt hiszem Spanyolországból! 💓


Hozzávalók: 1 kg (most 80 dkg volt) fésűkagyló, 1 csésze tejszín, 1/2 csésze száraz fehérbor, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 2 ek olívaolaj, 1/4 tk sáfrányszál, 1 ek vaj, petrezselyem

A fésűkagylót alaposan szárítsuk le egy papírtörlőn. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. A sáfrányszálakat beáztatjuk  1 ek meleg vízbe. Melegítsük fel az olívaolajat, közepes hőfokon. A kagylókat mindkét oldalukon süssük 2-3 percig, amíg aranyszínű kéreg veszi körül. Kivesszük a kagylókat, helyükre szórjuk az áttört, vagy apróra vágott fokhagymát, kb. 1 percig süssük, amíg illatos lesz. Hozzáöntjük a bort, 2-3 percig forraljuk. Ekkkor hozzáöntjök a sáfrányos vizet és a tejszínt, Jól összekeverjük és lassú tűzön felforraljuk. Visszatesszük a kagylókat, további 2-3 percig pároljuk, óvatosan forgatva, hogy a szósz jól vonja be a kagylóhúst. Ha szükséges, sóval, borssal fűszerezzük. A végén hozzákeverjük a vajat, hogy gazdagabb és fényesebb legyen a szósz. Tagliatelle tésztával kínáltam és megszórtam apróra vágott petrezselyemmel (csak úgy már nem fotóztam...)

És természetesen a húst nem fogyasztó ünnepeltem kedvére is készültem! 😜 Bármilyen hihetetlen, ez nem rizs. Spenótos Orzo fenyőmaggal és parmezánnal.


Hozzávalók: 1 csésze orzo tészta, 2 csésze friss spenót (bébispenót), 1/4 csésze fenyőmaga pirítva, 1/2 csésze reszelt parmezán, 2 ek olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1/4 csésze alaplé (zöldségleves), 1 ek citromlé, só, bors, petrezselyem

A tésztát lobogó sós vízbe öntjük és kb. 7-9 perc alatt készre főzzük, leszűrjük. Száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a fenyőmagot. Felmelegítjük az olívaolajat, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, 1-2perc alatt illatosra pirítjuk. Hozzáadjuk a spenótot, 2-3 perc alatt összefonnyasztjuk. Ekkor összekeverjük a kifőtt orzo tésztával. Itt érdemes alaplével picit lazítani, hogy ne tapadjon össze. Belekeverjük a citromlevet, majd óvatosan összeforgatjuk a parmezánnal és a fenyőmaggal. Tálaláskor friss petrezselyemmel meghintjük.

És akkor jöjjön az ebéd fénypontja, a torta! Láttam valahol ilyen tortát, aztán addig addig keresgéltem, amíg megtaláltam Lizát és az ő csodálatos tortáit.  Lizát ITT találjátok!

A torta lényege, hogy a felső lapot meggyújta az szépen körbeég és alatta akár fénykép, akár egy üzenet válik láthatóvá. És én kitaláltam, hogy egy olyan fotót tegyünk oda, amin a két ünnepelt együtt van. A felső lapra Londoban élő testvére "írta" a szöveget 😁