A napokban jött szembe velem a FB csoportban ez a recept, hát gyorsan megcsináltam...
Hozzávalók: 4 tojás, 12 dkg
porcukor, 12 dkg liszt, 2 ek kakaó, ½ cs sütőpor, 2 ek víz, csipet só
Piskótát
sütünk belőle.
„Ha szeretsz, a szívedet belefőzöd az ételbe, a lelkeddel kavarod és a szemeddel őrződ, hogy aztán egész lényed forrón és lágyan az elé tedd, aki számodra a világon a legfontosabb.”
A napokban jött szembe velem a FB csoportban ez a recept, hát gyorsan megcsináltam...
Hozzávalók: 4 tojás, 12 dkg
porcukor, 12 dkg liszt, 2 ek kakaó, ½ cs sütőpor, 2 ek víz, csipet só
Piskótát
sütünk belőle.
Nem tudok steaket sütni, ez nagy szívfájdalmam! Millió és egy receptet, trükköt, előírást kipróbáltam, de soha-soha nem lett olyan igazi finom, porhanyós steaket sütnöm.
Ennek az ételnek meg steak a neve, de igazából nem az...
De finom! 😍
Kicsit túlméreteztem az adagot... Persze, ha jönnének a fiókák, ez nem jelentene gondot. Na mindegy, elfogy, ebben biztos vagyok!
A húspogácsa össes hozzávalóját alaposan összedolgozzuk, 4 pogácsát formálunk belőle. Az olajat forróra hevítjük, a pogácsák mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Félretesszük. Ugyanabba a serpenyőbe, amiben a húst sült, hagymát szórunk, puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a vajat, majd a gombát és pirulásig sütjük. Keverjük össze a vizet a húslevest, a lisztet, Worcestershire szószt, mustárt, ketchup-ot, sót és borsot. A gombához öntjük, és addig főzzük, amíg besűűrűsödik. Visszatesszük a húspogácsákat, átforgatjuk, hogy a szósz mindenhol bevonja. Átmelegítjük. Krumplipürével tálaljuk.
Nem tartozik a kedvenc konyhai elfoglaltságaim közé a birsalmasajt készítés. Ugyanis vagy sikerül, vagy nem. Utóbbi két évben nem sikerült. Ez azt jelenti, hogy akármeddig főztem, nem lett belőle sajt, és végül majdnem a kukában végezte mind... Lett belőle lekvár, de azért az nem fogy annyira.
Dzsudit barátném most megosztott egy sokkal egyszerűbb receptet, és nem panaszkodhatom, tökéletesre sikerült! Most még száradniuk kell, aztán majd még megforgatom kristálycukorban a kisebb darabokat, mert úgy meg még szépek is! 💓 Ilyenkor nem érdemes ezt a fázist megcsinálni, mert még felolvadnak rajta a kristályok. Ki kell várni, amíg megszikkad!
Nincs fióka berepülés...
De igyekeztem olyasmit főzni, amit a férjem szívesen elfogyaszt...
Készült nyírségi gombócleves
Nagyon finom leveske, leves imádóknak kötelező!💓
1 fej hagymát apróra vágunk, kevés olajon megdinsztelünk. Rádobunk 60-80 dkg kockákra vágott lapockát és fehéredésig kevergetve pirítjuk. Amikor kifehéredett, hozzáadunk sok(!) zöldséget (sárga- és fehérrépa, karalábé, zeller), kicsit együtt átpirítjuk. Felhúzzuk vízzel, sózzuk borsozzuk. Amikor a hús már majdnem puha, teszünk még bele szeletelt gombát, pár szem kelbimbót és pár karfiol rózsát. Készre főzzük. 1 ek olajból 1 ek liszttel és pirospaprikával vékony rántást csinálunk, a leveshe adjuk. A gombócokhoz sós vízben puhára főzünk 80 dkgkockákra vágott, tisztított burgonyát. Leszűrjük, áttörjük. Amikor kihűl, hozzáadunk 3 kisebb tojást, jó nagy csokor apróra vágott perezselymet és kb. 20 dkg lisztet. Én a lisztet nem mértem, több marékkal szórtam bele, amíg összeállt, s bár még ragadt kicsit, azért lehett fomázni. Vizes kézzel diónyi gombócokat formáztam belőle és a levesbe raktam. Amikor feljöttek a leves tetejére, még jól kiforraltam őket. Tálaláskor tárkonyos ecettel ízesítettem.
Után kínai-kel röszti volt krémsajtos-fokhagymás mártogatóval és a végén almás pite a nagymamám végre megtalált "szent" receptje szerint,
Rakosgattam egy ideje fél kínai kelt a hűtőben ide-oda. Kidobni nem akartam, de elképzelésem nem volt, hogy mit kezdek vele.Hozzávalók:
50 dkg kínai kel, olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, 12 dkg liszt, 2 tojás, só,
bors, étolaj, 2 dl tejföl, 10 dkg natúr krémsajt
A
kínai kelt vékonyra csíkozzuk, 1 gerezd zúzott fokhagymával, kevés olajon
elődinszteljük kb. 5 perc alatt. hagyjuk kihűlni. A lisztet keverjük el a
tojásokal, 1,5 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk. Keverjük a kihűlt káposztát a
tésztához. Evőkanállal szaggassunk kis lepénykéket forró olajba. Ha az egyik
oldaluk megsült (1-2 perc), fordítsuk meg és süssük ropogósra. A tejfölt
keverjük el a krémsajttal és a maradék 2 gerezd zúzott fokhagymával, sózzuk. A
lepények mellé kínáljuk.
Millió és egy receptet kipróbáltam már, millió és ey finom almát pitét sütöttem, de soha nem talátam azt az ízt, amit Nagymamám tett elénk. Nem olyan régen előkerült egy pici, szakadt kis notesz darabka, benne ceruzával Nagymamám kézírásával pár recept. És nagy szerencsémre közte volt ez is. Bár, az emlékeimben úgy él, hogy lereszelte az almát, e szerint a recept szerint nem és én most szigorúan tartottam magam az ő leírásához, amit megosztok veletek! 💝
Az alma a tanyán termett. Fogalmam sincs, milyen alma, pedig anno én ültettem. Kétévente hoz termést. S bár nem vagyok alma rajongó, ez az alma kivételesen finom. Soha, sehol nem ettem még ilyen almát. Egyrészt harsogóan "ress", kicsit savanykás, de édes is. Idén roskad a fa, annyit termett, egy kosárral hoztam belőle, szerintem alma mérgezésünk lesz ezen a héten...😅
45 dkg lisztbe vegyítünk 1 cs sütőport. 25 dkg zsírral eldörzsöljük, 6 dkg cukrot, 2-3 ek tejfölt, csipet sót, 2 cs vaníliás cukrot, 2 tojás sárgáját adunk hozzá és jól kidolgozzuk. Két részre osztjuk, egyiket kinyújtva a tepsi aljába fejtetjük, erre jön a töltelék.