2018. március 1., csütörtök

Káposztán főtt gőzgombóc

A Facebook főzős csoportjaiból nagyszerű ötleteket lehet meríteni. :) Ebben a márciusi fagyban nagyon jól esik bármilyen káposztás étel. Ez fűszeres is, de mégsem olyan "nehéz" étel :)


 Először a gőzgombócot, vagy kenyérgombócot készítjük el, mivel kelnie kell.
1.5 dkg élesztőt csipet cukorral és kb. 1/2 dl tejjel felfuttatunk. 25 dkg lisztet átszitálunk, beleöntjük a felfutott élesztőt, még 1 dl langyos tejet, 1 dkg zsírt és csipet sót. Sima tésztává dagasztjuk és letakarva hagyjuk duplájára kelni.


Amíg a tészta kel, elkészítjük a káposztát. Én savanyú káposztából csináltam, mert nagyon szeretem, de lehet fejes káposztából is, csak azt érdemes a végén kevés ecettel savanyítani.
1 közepes hagymát felaprítottam és kevés olajon átforgattam. Rászórtam 10 dkg felkockázott fekete erdei sonkát, 5 dkg tepertőt, a káposztát, ami én megvágtam egy kicsit, de mostam ki.Beledobtam 2 kisebb babérlevelet, őrölt borssal és őrölt köménnyel fűszereztem. Öntöttem rá 2 dl vizet, lefedtem és hagytam sülni-főni. Amikor elkészült, ez kb. 20 perc volt, lehúztam a tűzről és megszórtam piros paprikával. Egy másik edény aljába tettem belőle, ráöntöttem 2 dl vizet. Amikor felforrt, ráültettem gombócokat, tisztes távolságban egymástól. Ne feledjük: kelt tészta, nőni fog a gőzben!) Alacsonyra vettem a lángot, a gombócok tetejére is tettem a káposztából egy keveset, hogy a fedőről lecsöpögő víz miatt ne essenek össze. Lefedtem az egészet és kb. 10 perc alatt hagytam, hogy a gőzben megfőjenek a gombócok.  Amikor megfőtt az első adag, kiszedtem az edényből, tettem bele újra káposztát, vizet és gombócokat. És kb. ennyi az egész. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése