2025. augusztus 24., vasárnap

Csirke őszibarackkal - 30 perces egyserpenyős étel

 Nincs fióka berepülés és ilyenkor próbálok kevesebbet főzni, bár nekem ez nem megy túl könnyen. 

Kallódott 3 szem őszibarack a hűtőben, fel akartam használni és azt hiszem, ez tökéletes választás volt!


Hozzávalók: 60 dkg filézett csirkecomb, bőr nélkül, 1/2 tk chilipor, 1 tk olasz fűszerkeverék, só, bors, 2 ek olívaolaj, 2-3 közepes, sárga húsú őszibarack - szeletelve, 3 ek méz, fél citrom leve, 2 ek vaj

A combokat befűszerezzük chiliporral, olasz fűszerkeverékkel, sóval, borssal. Egy serpenyőt (lehetőleg öntöttvas) közepes lángon felmelegítünk (kb. 2 perc). Hozzáadunk 2 ek olívaolajat. Rátesszük a combokat. Közepes lálngon sütjük enélkül, hogy mozgatnánk, kb. 5 percig. Ennyi idő alatt szépen megpirul. Lejjebb vesszük a hőt, a húsokat megfordítjuk és további 5 percig sütjük. Ezután kivesszük a húsokat egy tányérra. A serpenyőbe tesszük a felszeletelt barackokat és kissé megproljuk őket kb. 5 percig, de ne főzzük túl! A végén adjuk hozzá a mézet, a citromlevet és a vajat. Keverjük össze. Tegyük vissza a mártásba a csirkecombokat és rövid ideig átmelegítjük.

Én rizzsel tálaltam, de krumpilürével is finom lehet 💓

2025. július 26., szombat

Sárgabarackos morzsás pite

 Még épp, hogy elcsíptem fél kiló sárgabarackot. Szeretem a morzsás sütiket, szerintem különleges élményt ad, ahogy a ropogós morzsa megpattan a fogaid között, amikor ráharapsz. És ez vegyül a kissé fanyar, krémes gyümölccsel. Mmmmmm 😋


Tészta: 500 g finomliszt, 2 ek porcukor, 1 tk sütőpor, 1 citrom reszelt héja, nagy csipet só, 250 g hideg vaj, pár ek hűtőhideg víz.

Töltelék: kb. 50-60 dkg sárgabarack, porcukor, 1 ek kukoricakeményítő

A lisztet elkeverjük a porcukorral, sütőporral, citromhéjjal és sóval, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. A vizet is belefolgozva gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk, kétfelé vesszük és betesszük a hűtőbe.

A barackokat kimagozzuk és feldaraboljuk (én négybe vágtam őket). Megszórjuk porcukorral - ízlés szerint - és 1 ek kukaricakeményítővel alaposan összekeverjük.

A tészta egyik felét vajazott, lisztezett tepsibe nyújtjuk, elosztjuk rajta a barackot és a tészta másik felét ráreszeljük a tetejére.

180 fokos sütőben pirosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.


Rántott hús, ami nem húsból van

 Fiókák nem repülnek errefelé... Nyár van, itt-ott nyaralva töltik a meleg napokat,

A férjem nem nagy húsevő. Irtó finom "rántott húst" készítettem ma ebédre fejes káposztából.

Mivel én húsevő vagyok, elhihetitek, ha azt mondom, ez nagyon finom, akkor tényleg az! 😋


Egy kis fej káposztát lereszeltem (kb. 500 g), leöntöttem forró vízzel és hagytam állni benne kb. 5 percet. Ezután jól kinyomkodtam.
Összekevertem 1 fej apróra vágott vöröshagymával.
Egy másik tálban habosra vertem 2 tojást 1 dl tejjel. Megsóztam, borsoztam, 1 tk fokhagymaport és 1 tk pirosparikát is szórtam bele, majd összekevertem 10 dkg liszttel, a végén beleforgattam a hagymás káposztát. 
Bő olajat forrósítottam, kis kupacokat raktam a tésztából, amiket kissé ellapogattam és mindkét oldalukat pirosra sütöttem.


200 g natúr görög joghurtot kivertem 2 gerezd reszelt fokhagymával, sóval és borssal, majd 1 csokor apróra vágott kaporral.

Ezzel a szósszal leöntve kínáltam a rántott "húst".


2025. június 1., vasárnap

Naív tök

 Nagyon régen írtam ide, a blogba. Menstégemre szolgáljon, a tanyát szedtük rendbe kissé és ez szinte minden időmet el is vitte. Na, jó, persze konyháztam is közben, de blogot írni már nem volt energiám.

Nem jajongok tovább!😆

Ma sem volt sok időm, és fióka berepülés sem volt ma. A férjem nem húsrajongó, viszont a zöldségeket szereti. A zsenge tök akár főzelék, akár töltött azt hiszem "überelhetetlen".

Valamelyik csoportban leltem erre a receptre és muszáj volt kipróbálnom. Nem tudom, ki tette fel, a receptet szó szerint bemásolom, utána írom a kiegészítéseket.


Töltött tök – picit másképp (Naív tök)

Végy 1 fiatal tököt meg 1 csatabárdot. A töltelékhez találj kis konyhád egyik zugában 1 fél száraz kiflit, amit 3 dl meleg tejben áztasd szét, adj hozzá 1 gerezd fokhagymát és 1 kis cs petrezselymet apróra vágva, keverj bele, ha kihűlt, 2 dkg reszelt parmezánt és 1 tojást, majd szűrd át az egészet a teaszűrőn. A szűrőben maradt masszát tedd a kibelezett 2 fél tökbe, süssed a sütőben, hol kisebb, hol nagyobb fokozaton, míg a töltelék felfújt meg nem dagad, végül hints a tökfelekre 2 deka reszelt parmezánt és süssed tovább, míg a sajt meg nem pirul. Amíg a cucc sül, kis olajon keverj ki vékony rántást, amit sűríts be, folyamatos keveréssel a töltelékről előzetesen leszűrt, fűszeres tejjel, s keverj hozzá 1 dl tejfölt, majd, a már hűlő besamelbe csavarj egy 1/2 citromot, végül hintsd meg 1 mokkáskanál curry porral. A besamelt öntsd rá a sütőből kivett forró sült, töltött tökre, amit a héjával együtt ehetsz, hiszen mi volt ő? 1 fiatal, zsenge kis naív tök, ejnye. Ne edd meg mind! Hagyj belőle kóstolót akárkinek, mert különben senki sem fogja tudni, hogy mennyire nagyon finom.



Én a tök zsnege, kikanalazott belsejét is a töltelékhez tettem. És megsóztam - merthogy sehol nincs a receptben só leírva. Legközelebb borsot is teszek bele.
A szószt is megsóztam pici, oda szerintem nem kell bors. 
És tényleg nagyon finom!

2025. február 16., vasárnap

Nagyon régi mákos kocka

 Nem nagyon van időm most konyházni. A tanyát újítjuk fel, egészen pontosan a ráncfelvarrás jobb kifejezés lenne, de bárhogyan is, ez rengeteg munkával jár. Tegnap le kellett mennem teljesen üresre pakolni azt az egyetlen szobát, ahova bepakoltuk a ház többi részében lévő dolgok nagy részét. Szerencsére jött segítség Feri személyében, aki már nagyon sok mindenben segített nekem ott.

Szóval, nagyon elfáradtam, így tegnap a Kentucky-ban "főztem".

Ma viszont nagyon finom marhahúslevest főztem lábszárból. Utána Dzsudit barátnőm által bemutatott Perzse csirkepörkölt készült és mivel süteményt már rég nem sütöttem és még mák is volt a hűtőben, ez a 

Nagyon régi mákos kocka készült. Ezt el lehet dióból is készíteni.


A tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 17 dkg vaj, 1/2 cs sütőpor, 2 tojássárgája, tejföl, tejszín, vagy tej

A töltelékhez: 25 dkg darált mák (vagy dió), 10 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1/2 cs sütőpor, 10 dkg olvasztott vaj, 1 citrom reszelt héja, 1 kk vanília kivonat, 2 dl tej, 2 tojás felvert habja

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a sütőport, a cukrot és a tojássárgájákat. Összegyúrjuk annyi tejjel/tejföllel/tejszínnel, hogy jól formázható legyen. Érdemes hűtőbe tenni 1 órára, hogy nyújtáskor ne szakadjon.

A töltelékhez a mákot, a lisztet, a cukrot, a sütőport és a citromhéjat elkeverjük. Hozzáadjuk a vaníliát és az olvasztott vajat, valamint a tejet. A végén óbvatosan beleforgatjuk a tojások felvert habját. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe simítjuk a tészta feléből nyújtott lapot, rásimítjuk a tölteléket, majd befedjük a másik fél tésztából nyújtott lappal. 180 fokos sütőbe toljuk 15 percre, majd mérsékeljük a hőfokot és még 15-20 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a töltelék átsült-e. Kihűlés után lehet kockákra vágni és porcukorral meghinteni.