2024. június 16., vasárnap

Meggyes-mákos morzsasüti

 Már többször leírtam, hogy kedvenc gyümölcsöm a meggy. Tavaly sajnos nem termett egyik meggyfám sem, idén gyorsan összekapta magát... Jó, most sem termett túl sok, de azért néhány meggyes süteményrevaló azért igen.

Tegnap lent voltunk a tanyán és pont meggy vásár volt a faluban, így sikerült még vennem is, maik azóta már a mélyhűtőben dideregnek...

A morzsasüti a másik nagy kedvencem. Valahogy szerintem különleges élmény, ahogy a dús tölteléket fogyasztva, a ropogós morzsa roppan.

Ebben a süiben egyikből sincs hiány. Nagyon dús, szaftos tölteléke (emiatt nem is egyszerű szeletelni), lédús meggy és roppanós vajas tészta! 💓



A tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj, 1 db tojás, 1 tk vanília kivonat
A töltelékhez: 1 liter tej, 25 dkg cukor, 15 dkg gríz, 35 dkg darált mák, 10 dkg vaj, 35 dkg (vagy több) magozott meggy, 1 tk rumaroma

Ezen a képen készül a sütőbe...

Ilyen szép, aranyszínűre sült a tészta:

A töltelékkel kezdjük. Összemelegítjük a tejet a cukorral. Amikor feloldódott a cukor, apránként, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a grízt. 2 percig kevergetve főzzük, majd szintén folyamatos keverés mellett beleszórjuk a mákot is. Alacsony lángon főzzük jó sűrűre. (Szerintem még főzhettem volna, akkor lehet, hogy jobban megállt volna a töltelék szeletelésnél! Szóval tényleg sűrűre kell főzni!) Belekeverjük a rumaromát és a magozott meggyet, tegyük félre, amíg elkészítjük a tésztát.


A puha vajat habsora keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást és a vanília kivonatot is. Amikor szépen kihabosítottuk, hozzászitáljuk a lisztet és most már habverű spirál szárával morzsásra dolgozzuk a tésztát.

Felét 30 x 40 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk, hogy szépen összeálljun. Eloszlatjuk rajta egyenletesen a mákos tölteléket, majd a maradék morzsás tésztát rászórjuk.

180°C-os sütőbe toljuk, kb. 40-50 percre, amíg a morzsa a tetején megpirul. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágjuk.

2024. június 2., vasárnap

Elvis kedvenc szendvicse

 Legalább is a fáma szerint.

Már régóta koketálok vele, most hogy vendégem van, reggelire elkészítettem. Hogy hogy fogok ma ebédelni, azt még nem tudom, mert laktató. Bármilyen furcsa lehet ez az ízkombó, higgyétek el, hogy nagyon finom!


Hozzávalók: toast kenyér, szeletelt bacon, banán, 2-3 ek vaj, mogyoróval, áfonyadzsem


A kenyérszeleteket megpirítjuk, a bacont száraz serpenyőben ropogósra sütjük. Fél centi vastagon felkarikázzuk a banánt, alacsony lángon, a vajon az egyik oldalát 3 perc alatt megsütjük. Két kenyeret megkenünk mogyoróvajjal, ráteszünk egy réteg vajon sült banánt, erre jöhet 1-2 szelet bacon, majd egy szelet áfonyalekvárral megkent kenyér a lekváros oldalával lefelé. A kenyér tetejét megkenjük mogyoróvajjal, erre jön megint a banán, rá bacon. Erre lezárásképp még egy szelet pirítós, lekváros felével lefelé.

Iraki tojásos bárány laposkenyérrel

 Itthon vannak a férjem gyerekei. Két év után találkozunk most mindannyian megint. A lánya Kanadában él, onnan nem annyira könnyű hazajönni. A fia Londonból ezért tud több időt velünk tölteni.

Ma ebédre hazajöttek a fiókák is. Férjem fia kedvéért Iraki tojásos bárányt készítettem lepénykenyérrel.


Hozzávalók: 2 ek olívaolaj, 1 kg darált bárányhús, 1 közepes hagyma apróra vágva, apróra vágott petrezselyem, 1 tk currypor, 1 dob aprított konzerv paradicsom, só, bors, személyenként 1 tojás, chili pehely
Forró olajon a bárányhúst kevergetve addig sütjük, míg morzsás lesz. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és puhára főzzük benne, kb. 4-6 perc alatt. Megszórjuk petrezselyemmel, curryvel és hozzáadjuk a paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amig a paradicsom szószt képez. A keverékbe mélyedéseket készítünk és mindegyikbe ütünk egy tojást. Addig sütjük, amíg a fehétje megszilárdul, de a sárgája maradjon folyós!
Díszítsük maradék petrezselyemmel és laposkenyérrel kínáljuk.


Laposkenyér: 375 g liszt, 1 cs. szárított élesztő, 1 tk cukor, 1/2 tk só, 150 g natúr joghurt, 75 ml tej, 2 ek étolaj, 1 tojás
A lisztet és az élesztőt összekeverjük, majd hozzáadjuk a további hozzávalókat és dagasztószárral ellátott mixerrel tésztát dagasztunk vele. Én hagytam utána kelni kb. 1 órát (addig készült a bárányhús), majd 6 részre osztottam, gombócokat formáztam belőlük. Ezeket egyenként kinyújtottam és 1 ek olajjal kikent forró serpenyőben megsütöttem, oldalanként kb. 2 perc alatt.

A lánykámnak pedig természetesen húsmentes ebéd készült: Chilis-fokhagymás-zöldborsós tészta Burrata-val.


Hozzávalók: 1 cs tészta (bármilyen, amit szeretsz), 1 csésze friss, vagy fagyasztott borsó, 1/4 csésze olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 kisebb chili apróra vágva, chili pehely (attól függ, mennyire szeretnéd csípősre), 1/2 csésze reszelt parmezán, 225 g Burrata sajt, 1 citrom leve és reszelt héja

A tésztát kifőzzük, a főzés vége előtt 2 perccel beleszórjuk a borsót. Így marad a borsó szép zöldszínű. Hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott fokhagymát, és süssük illatosra, aranybarnára. Hozzáadjuk az apróra vágott chilit. Süssük még 1 percig, gyakran kevergetve. Hozzáforgatjuk a leszűrt tésztát és borsót. Forgassuk jól át, ha "száraz"nak tűnik apránként adjunk hozzá 1 merőkanálnyit a főzővízből. Hozzákeverjük a reszelt parmezánt, a citromhéjat és citromlét. Sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon, kevergetve főzzük, amíg a sajt megolvad. Tálba tesszük az egészet, tetejére darabokra vágott Burrata-t teszünk, ami pont megfelelőre olvad a tészta melegétől. díszíteni lehet bazsalikomlevéllel és még megszórhatjuk kevés chilipehellyel.