2016. március 10., csütörtök

Habos-túrós kocka

Egy nagyon finom, könnyű és nem túl édes süteményt sütöttem ma. Valahol a Facebook egyik csoportjában találtam a receptet és biztos voltam benne, hogy ezt a családom szeretni fogja. Így is lett!
A tésztához: 12 dkg liszt, 4 dkg porcukor, 1 csipet só, 7 dkg vaj, 1 tojássárgája
A töltelékhez: 3 tojássárgája, 9 dkg porcukor, 1 cs vaníliás pudingpor, 1 nagy pohár tejföl, 1 ek vaníliakivonat, 50 dkg túró, 1 citrom
A tetejére: 4 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 2 tk étkezési keményítő

A sóval és cukorral elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojássárgáját is hozzáadva gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Letakarva 30 percre a hűtőbe tesszük. Ezután enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk és vajazott-lisztezett formába simítjuk. Villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük. Közben a tojássárgájákat kihabosítjuk a porcukorral. Hozzáadjuk a pudingport, kicsit tovább keverjük, majd belekeverjük a tejfölt, a vaníliakivonatot, a túrót és a citrom reszelt héját. Ráöntjük a tésztára, és kb. 45 perc alatt majdnem készre sütjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a vége felé beledolgozzuk a cukrot és a keményítőt is. Habzsákba kanalazzuk és a sütemény tetejére halmokat nyomunk belőle, és annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a hab kicsit megpirul. Ezután a habot lehet tovább karamellizálni karamellizáló pisztollyal, de az enyém valamiért nem akart működni...

3 megjegyzés:

  1. Milyen nagyságú tepsibe sütötted?Nagyon finomnak tűnik!Édesapádnak szép élete lehetett, ha még ilyen lánya is van, őszinte részvétem.
    A diós krémes receptjét hol találom?
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marikám! Ez a tepsi kb. 20x30 cm-es volt, de lehet pite-formában is sütni. Melyik diós krémest keresed?

      Törlés
    2. Diós krémes
      Tészta: 7 tojás sárgája, 7 ek cukor, 2 dl tej, 1 dl olaj, 7 ek liszt, 7 ek darált dió, 1 cs sütőpor
      20x30 as tepsibe 170 fokon 10-15 perc.
      Krém: 6 dl tej, 2 cs vaníliás főzős pudingpor, ízlés szerint cukor, 7 tojás fehérje feverve, belekeverve a pudingba, rá a tésztára és még 10 percig sütjük. Amikor kihűl, 5 dl tejszínt felverünk, és a tetejére simítjuk.

      Törlés