2015. március 29., vasárnap

Ajándékok

Boldogság van! Ezeket az ajándékokat kaptam Londonból! :) A férjem fia nagyon is tudja, hogy szeretem a rókákat. És tényleg boldogság ez a bögre és csésze! :) Sőt, még a süteménylapát is róka! :)



2015. március 28., szombat

Bögrés kókuszos

A világ legegyszerűbb és leggyorsabb süteményei a bögrés sütemények. A net-re ez bögrés Raffaello néven került fel. Én átneveztem, mert semmi köze a Raffaello sütikhez, pláne nem a csokihoz. Ám, nagyon finom! :) És olyan szépséges tavaszi színe van! :)

A bögre mérete 2.5 dl, nekem van olyan mérőeszközöm, ami az angolszász országokban a cup-okat méri. :)
Szóval habosra vertem 2 tojást, majd hozzáadtam 1 bögre cukrot és azzal is kevertem. Bele került 1/2 bögre olvasztott vaj, majd 2 bögre rétesliszt, ami 1 cs sütőporral volt elkeverve. És még 1 bögre tej. Ezt a masszát egy kivajazott tepsibe öntöttem és elsimítottam. Tetejére rászórtam 1/2 bögre kókuszreszeléket és 1/2 bögre porcukrot. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem, de nem kell neki sok idő, kb. 20-25 perc alatt meg is sül. Rögtön forrón meglocsoltam 1 bögre tejszínnel. (NEM főzőtejszínnel!) Ezt a tejszínt gyönyörűen beitta a sütemény. Kockákra vágtam, tetejüket még megszórtam kevés kókuszreszelékkel és porcukorral. Isteni! :)

2015. március 21., szombat

Retek "tzatziki" és zseniális zserbó pite

Több helyen fellelhető ez a retek "tzatziki". Idézőjelbe tettem, mert nem tudom mi a köze az igazi tzatzikihez. Mindegy is, nagyon finom!


Elkészítése igazán tényleg csak pár perc. Vettem 2 nagy csomag hónapos retket. Alapos mosás után nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Kb. 1 tk sóval megszórtam és hagytam állni. Amíg állt, összekevertem 20 dkg görög joghurtot 2 gerezd reszelt fokhagymával, 1 tk mustárral és pár csepp citromlével. A retket kicsavartam és azt is beleforgattam. Ennyi az egész! :)
És, hogy édes is legyen isteni finom Zserbó pitét sütöttem. Igazából csak az ízeiben zserbó, de nem lehet nagyon abbahagyni. Pedig holnap ügyeletes leszek, tulajdonképp részben arra is készült...

A tésztához: 20 dkg liszt, 5 dkg cukor, 12 dkg hideg vaj, 1-2 ek jeges víz 
A töltelékhez: 2 tojás, 6 dkg cukor, 15 dkg darált dió, , 20 dkg sűrű házi baracklekvár, 5 dkg tejcsoki darabolva 
A tetejére: 10 dkg olvasztott tejcsoki
A tésztához a lisztet, a cukrot és a hideg, felkockázott vajat az 1 ek vízzel addig keverjük a robotgéppel,  míg el nem kezd összeállni. A lényeg az, hogy ne nagyon nyúljunk hozzá kézzel, hogy ne melegedjen fel a vaj!
A tésztát egy 22x30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsi aljára  kinyújtjuk, villával megszurkáljuk. 10-12 perc alatt világos aranysárgára sütjük. Ezalatt elkeverjük a tojásokat a cukorral és a dióval. A sütőből kivett tésztát először megkenjük a lekvárral, majd a diós krémmel, és 5 dkg felaprított csokival megszórjuk. További 20 percet sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a megolvasztott csokival bevonjuk a tetejét .

2015. március 7., szombat

Raffaello kocka - Dinától

Dina barátném tette közzé tegnap ezt a receptet. Féltem tőle, mint minden ostyás süteménytől, ugyanis nálam mindig megpuhul az ostya, nem marad ropogós. Dina kért, hogy higgyek neki, ez nem fog. Hát, valóban nem, de nem is élt egy óránál tovább... :D Din! Köszi a receptet! :) A tányér mellett üldögélő angyalkát pedig ma kaptam, különösen kedves a szívemnek! :)